• Aku Bernama Africk Jinggo

    aku photo zul_zpsf2829d04.jpg
    Seorang guru yang mengajar Kemahiran Hidup Bersepadu. Mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Teknik Terengganu pada tahun 1982-1983. Setelah tamat SPM, Melanjutkan pelajaran ke UTM di dalam bidang Elektrik Kuasa. Namun begitu nasib saya kurang baik, saya terpaksa menamatkan pengajian tanpa ijazah atau diploma. Sekali lagi saya mencuba nasib menyambung pengajian saya ke UiTM (dulu ITM). Sekali lagi nasib tidak menyebelahi saya, saya tidak dapat menamatkan pengajian saya. Setelah itu saya memohon untuk mengikuti kursus perguruan asas di Maktab Perguruan Teknik, Kuala Lumpur. Setelah tamat kursus, saya ditempatkan di sebuah sekolah di Kuala Lumpur. Saya mencuba nasib sekali lagi dengan memohon memasuki UTM dalam program kembar UTM dan MPTI. Saya telah menamatkan pengajian saya di UTM Skudai dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Teknologi Serta Pendidikan(Kemahiran Hidup) pada tahun 1997.

  • Hit Counter

    • 896,867 Semenjak Jun 2007
  • ICT dalam Kemahiran Hidup

  • Khas Untuk Pentaksir Sekolah

  • RSS berita harian

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • Komen/Cadangan Yang Diterima

    RUZIYAH BT MOHD YUNU… on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    aiman on Kerja Kursus KHB
    ipah on Lakaran Projek
    saloma ambo on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    syjam on Reka cipta tingkatan 3 @ Modul…
  • Bertukar-tukar Link dengan Blog Kemahiran

    Copy dan paste kod di bawah di widgets blog anda Blog kemahiran hidup
  • Copyright

    All images are copyright of their respected owners and creators. All pictures are taken from the other site of the internet, magazine, newspaper and other media. But if you don't like your pictures to be online on my website, please email me at zaizulan@hotmail.com. I will remove this pictures immediately.
  • Dari mana Anda

    IP
  • aktiviti

  • Maklumat Baru

  • link

  • Categories

  • Meta

  • Advertisements

Projek lampu botol solar (rekacipta yang mengagumkan)

Ia mengejutkan bagaimana begitu mudah reka bentuk botol cahaya solar – dengan mnggunakan botol plastik kosong, isi dengan air mineral dan beberapa titik peluntur, dan mengukuhkan ia pertengahan lembaran bumbung logam kecil (apa yang biasa digunakan sebagai bumbung di kawasan setinggan Manila ).

 

Kemudian memotong sebahagian kecil bumbung sebenar, letakkan kunci dengan botol di atas lubang, mengukuhkan apa-apa retak, dan Voilà! Jadilah cahaya.

## http://inspir3d.net/2011/10/01/solar-bottle-bulb-lights-up-philippines/

http://blogs.worldbank.org/dmblog/solar-bottle-lights-transforming-plastic-bottle-waste-to-light-bulbs

Advertisements

Kemahiran Hidup (Life skills)

Life skills are behaviors used appropriately and responsibly in the management of personal affairs. They are a set of human skills acquired via teaching or direct experience that are used to handle problems and questions commonly encountered in daily human life. The subject varies greatly depending on social norms and community expectations.
Kemahiran hidup adalah tingkah laku digunakan dengan betul dan bertanggungjawab dalam pengurusan hal ehwal peribadi. Mereka adalah satu set kemahiran manusia yang diperoleh melalui pengajaran atau pengalaman langsung yang digunakan untuk menangani masalah dan soalan yang biasa ditemui dalam kehidupan manusia setiap hari. Subjek amat berbeza bergantung kepada norma-norma sosial dan jangkaan masyarakat. ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Life_skills

Sekolah Selepas Sekolah (放課後学校)



Setelah pulang dari sekolah, Adakah anak anda mempunyai apa-apa kenangan dengan kawan-kawan yang ramai.Kanak-kanak Jepun hari ini tidak dapat apa-apa pengalaman .Selepas anak-anak ke sekolah,TV dan permainan menjadi amalan. “Kanak-kanak Jepun adalah sibuk , tetapi mempunyai kehidupan yang maya terbaik di dunia”.
Terdapat juga masalah sosial yang dipanggil “dinding yang kecil.” Ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak di sekolah rendah meningkat daripada tadika , adalah satu fenomena di mana majlis itu hilang jagaan, ia tidak dapat dielakkan untuk melepaskan pekerjaan tersebut di nurseri. Terdapat penjagaan selepas sekolah untuk kanak-kanak di sekolah rendah, tetapi jumlah itu masih tidak mencucukupi dan masalah dari segi kualiti.
## petikan dari : jepun

*** secara kesimpulan yang saya boleh buat ialah;
– Berilah pengalaman dan kemahiran untuk anak-anak kita meneruskan penghidupan yang penuh dendan cabaran di masa akan datang.

FROG VLE

## SALAM SEMUA CIKGU KH..
lama tak update blog,kerana kekangan masa…


TOPIK KALI INI…
FROG VLE
MOGA KITA SEMUA TIDAK KETINGGALAN, HARAP SAMA-SAMA KITA BINA SITE DAN KONGSI BERSAMA..

PENGENALAN
Frog adalah VLE yang dipilih bagi projek 1BestariNet. Frog mempunyai fungsi sebagai komuniti pembelajaran bagi seluruh warga sekolah.

Persekitaran Pembelajaran Maya Frog, atau lebih dikenali sebagai VLE ialah satu sistem pembelajaran berdasarkan jaringan yang menyerupai pembelajaran dunia sebenar dengan mengintegrasikan konsep pendidikan konvensional dengan kaedah maya. Sebagai contoh, guru-guru dapat memberi tugasan, ujian dan menyemak tugasan secara maya, sementara pelajar dapat menghantar tugasan serta menyemak markah menerusi Frog VLE.

Para guru dan pelajar boleh mengakses berita sekolah dan dokumen penting yang telah dikemaskinikan oleh pentadbir sekolah. Menerusi Frog VLE dan sambungan internet 4G, pendidikan boleh dilaksanakan di mana jua, pada bila-bila masa melalui Frog VLE yang berasaskan cloud. Dengan ini, pembelajaran boleh dilaksanakan di mana-mana: di sekolah ataupun di rumah, 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

APAKAH VLE?

Bayangkan VLE sebagai Intranet, bilik darjah online dan ruang sosial di sekolah, di bawah satu bumbung. Persekitaran Pembelajaran Virtual (VLE) adalah sistem pembelajaran berteras laman web yang menyerupai pendidikan dunia realiti dengan menyatukan konsep virtual dalam pendidikan konvensional. Sebagai contoh, guru-guru boleh mengajar, menjalankan ujian dan menyemak kerja sekolah secaravirtual manakala pelajar boleh menghantar kerja sekolah dan melihat markah melalui VLE. Ibu bapa boleh berinteraksi dengan guru-guru, dan pihak sekolah boleh mengemas kini kalendar aktiviti sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. VLE boleh diakses pada bila-bila masa, di mana saja adanya capaian Internet.
##btpnpahang

Seminar/Ceramah Teknik Menjawab Soalan

 

Salam sejahtera.

Terlalu lama tidak menulis di blog ini. Alasan : tiada masa? Kekangan masa? Sebenarnya alasan masa menjadi mangsa. Sebenarnya penjadualan masa adalah penyebab utama tidak mencoret di sini.

Tajuk di atas agak sesuai dengan masa sekarang. Banyak jemputan yang diterima. Ada boleh dihadiri malah ada yang terpaksa ditolak.Bukan sombong aaa..

Bagi peminat / penganjur majlis tadi, terdapat ramai penceramah berkaliber dan glamer bagi subjek KHB. Encik Shukri Rejab dan Encik Khairi (Utara), Encik Hamsan Latif (Selatan), Encik Sulaiman (Sabah/malaysia Timur) Puan Faizah ( Tengah) Puan Zainun (Timur) boleh dihubungi. Cuma biasalah penganjur kena set timing betul-betul sebab mereka ni memang jadual padat.

bagi Kelantan, selain saya, antara yang sangat popular ialah HJ Mohd Sohani, Hj Sharifuddin, En Md zaini, Puan Muhaini dan ramai lagi. janganlah menerkam orang yang sama sebab kesian juga mereka ni.

berdasarkan pengalaman, semasa saya menyampaikan ceramah, tolonglah…please kata orang sekarang..tolonglah jaga disiplin murid…takkan kami nak sergah dan marah2 mcm dalam bilik darjah ye…segan tu…

wassalam dan selamat berjuang untuk anak murid calon PMR 2013 ( last PMR zaman ini) 

i-Think

To remain competitive in the world, Malaysia needs to embrace change and become an innovation economy.

To achieve our goal, the Ministry of Education & Agensi Inovasi Malaysia (AIM) jointly created the i-THINK project.

i-THINK equips Malaysia’s next generation of innovators to think critically and be adaptable in preparation for the future.

The project helps schools impart thinking skills to students, allowing them to be lifelong learners; great at solving problems and coming up with creative solutions.

Agensi Inovasi Malaysia (AIM) is a statutory body set up by the Malaysian Government to drive and sustain progress for Malaysia by accelerating a culture of innovation.

Providing equal opportunities to quality education for all is the Ministry of Education’s primary focus. Malaysia’s educational goals are manifested in the National Educational Philosophy (NEP) with the ultimate aim of achieving the nation’s vision to prepare children to become knowledgeable and skilled individuals to meet the challenges of the 21st Century.

Emphasis is placed on science, technology and information technology, as well as inculcating good moral and work ethics. This remains the central focus pursuant to developing a world-class curriculum that will help

teachers, parents and children keep up with the accelerating pace of economic and technological changes.

Access, equity and quality education will ensure a progressive future for Malaysia, even in inaccessible areas. Under the 10th Malaysia Plan, new initiatives are further enhanced through the entire educational developmental lifecycle, from early childhood education to basic education and tertiary education and all the way to adult working lives. The National Key Result Areas (NKRAs) for education under the Government Transformation Programme (GTP) provide the roadmap with detailed objectives, outcomes and set of actions to address these challenges in our endeavours to ensure that quality education is available to all.

sumber : http://www.ithink.org.my/Home/Page/AboutUs

Al-Fatihah Untuk Arwah Maziran Mohamad

Arwah Maziran telah kembali ke Rahmatullah tanggal 14 ogos 2012. Arwah merupakan rakan guru Khb. MPT (1987-1989) Utm/mpti 1994-1997. Sekolah terakhir ialah SMK Tok Janggut Pasir Puteh.