• Aku Bernama Africk Jinggo

    aku photo zul_zpsf2829d04.jpg
    Seorang guru yang mengajar Kemahiran Hidup Bersepadu. Mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Teknik Terengganu pada tahun 1982-1983. Setelah tamat SPM, Melanjutkan pelajaran ke UTM di dalam bidang Elektrik Kuasa. Namun begitu nasib saya kurang baik, saya terpaksa menamatkan pengajian tanpa ijazah atau diploma. Sekali lagi saya mencuba nasib menyambung pengajian saya ke UiTM (dulu ITM). Sekali lagi nasib tidak menyebelahi saya, saya tidak dapat menamatkan pengajian saya. Setelah itu saya memohon untuk mengikuti kursus perguruan asas di Maktab Perguruan Teknik, Kuala Lumpur. Setelah tamat kursus, saya ditempatkan di sebuah sekolah di Kuala Lumpur. Saya mencuba nasib sekali lagi dengan memohon memasuki UTM dalam program kembar UTM dan MPTI. Saya telah menamatkan pengajian saya di UTM Skudai dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Teknologi Serta Pendidikan(Kemahiran Hidup) pada tahun 1997.

  • Hit Counter

    • 895,233 Semenjak Jun 2007
  • ICT dalam Kemahiran Hidup

  • Khas Untuk Pentaksir Sekolah

  • RSS berita harian

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • Komen/Cadangan Yang Diterima

    RUZIYAH BT MOHD YUNU… on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    aiman on Kerja Kursus KHB
    ipah on Lakaran Projek
    saloma ambo on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    syjam on Reka cipta tingkatan 3 @ Modul…
  • Bertukar-tukar Link dengan Blog Kemahiran

    Copy dan paste kod di bawah di widgets blog anda Blog kemahiran hidup
  • Copyright

    All images are copyright of their respected owners and creators. All pictures are taken from the other site of the internet, magazine, newspaper and other media. But if you don't like your pictures to be online on my website, please email me at zaizulan@hotmail.com. I will remove this pictures immediately.
  • Dari mana Anda

    IP
  • aktiviti

  • Maklumat Baru

  • link

  • Categories

  • Meta

  • Advertisements

CADANGAN COVER FAIL PBS DOKUMEN STANDARD PRESTASI

COVER FAIL SHOWCASE

TEPI FAIL SHOW CASE

PENYELANG FAIL SHOWCASE

COVER FPM

TEPI FAIL FPM

PENYELANG FPM

Advertisements

17 Responses

  1. TERIMA KSIH ATAS PERKONGSIAN INI. ALLAH SHJ YANG MEMBALASNYA.

  2. Assalamualaikum..
    En. Africk Jinggo,
    1. Kiranya bleh gna trus la ya cover fail dri Cikgu Azmi utk digunakan di sek?
    2.Setiap murid akan ada fail individu utk dimsukkan eviden kan,so itu fail perkembngan murid tu la ya?.tq

    • saudara As.
      Kulit fail ini merupakan cadangan daripada cikgu azmi. saya syorkan bawa berbincang di dalam mesyuarat jawatankuasa PBS sekolah, sekiranya mesyuarat bersetuju, boleh la gunakan. lagi satu, kena edit juga sebab ada logo dan nama sekolah cikg azmi tu..so edit la ye..

  3. update.
    kepada semua pengunjung dan ‘pengopi tegar’..he3…saya update sedikit design cover, tepi cover (saiz memang ngam dgn ring fail 1″) dan penyelang bagi FPM dan FS. Harap dapatkan keputusan dgn j/kuasa PBS sekolah dulu sebelum digunakan. Pihak kami tidak bertanggungjawab (disclaimer) sekiranya berlaku apa2 akibat dari penggunaan design2 ini..nanti Tok Hakim marah, saya tak tahu ..huhuhu…Harap maklum.

    • assalamualaikum, rasanya lambat tahu apa yang terdapat dalam laman web ini, dah selesai buat semua kat sekolah baru tahu tapi tak apalah. Yang penting apa kerja kita buat hendaklah mengikut apa yang dipersetujui dalam mesyuarat Jkuasa Induk sekolah kerana setahu saya banyak sekolah yang belum buat mesyuarat Jkuasa Induk ini lagi. Guru KH hendaklah merujuk terus SUR PMR selaku SU PBS. Kalau diikutkan jadual, Mesyuarat itu sudah Kali ke2 dah lo ni. Pelaksanaan PBS untuk Ting 1 memerlukan kerjasama dari semua guru KH bukan terhad kepada Guru KH ting 1 sahaja. Disyorkan biar semua guru KH mengajar di Ting 1 walaupun untuk satu kelas untuk merasai apa itu PBS terkini. Wasalam

  4. TQ ATAS BANTUAN INI… NAMPAK SIKIT JALAN NAK BUAT…KALAU ADA BAHAN TERKINI KONGSI LA LAGI…

  5. salam….sy nak tengok cth cover fail tu sume tp malangnyer format xsama dgn yg saya…saya nie old fesyen sket pakai word 2003 lagi…minta jasa baik ley tak bagi saya cth cover tu sume dalam format word lama….just utk rujukan…mana tau lagi terbaik dari yg saya dah buat….sek saya dah buat da then sekiranya nak tengok saya sedia utk berkongsi…ley la bagi email t sy boleh sendkan….tq

    • maz. bentuk cover terpulang kepada jawatankuasa pbs sekolah anda. yang diuploadkan disini sekadar contoh sahaja. namun ramai yang berminat kerana ianya telah disediakan. menjimatkan masa.
      sekian.

  6. salam cg…..terima kasih byk2,sangat membantu, ct mengajar khb pertanian dan maths Form 1….rasa terbeban jugak,apa pun ct cuba menjadi perintis yang terbaik untuk cg2 yang akan datang, tq

  7. salam cikgu… sya nk tanyer la ape beza FPM dan fail showcase… yg sya faham setiap pelajar mesti ade fail FPM yg menyimpan evidens terbaik setiap subjek? bagaimana pula fail showcase? mohon penjelasan

    • wassalam.
      Fail Perkembangan Murid (FPM) adalah fail yang digunakan untuk menyimpan eviden-eviden setiap pelajar. Fail Showcase (FS) pula adalah digunakan untuk menyimpan eviden terbaik.

      kebiasaannya, seorang pelajar akan disediakan satu FPM untuknya. FS pula boleh bolehlah disediakan samada kepada setiap guru atau setiap pilihan KHB atau kesemua kelas. Kaedah penyediaan FPM dan FS adalah ditentukan oleh Jawatankuasa PBS Sekolah. Sila rujuk kepada pegawai2 di Lembaga Peperiksaan untuk keterangan lanjut.

  8. As salam cikgu. saya mohon izin untuk menjadikan contoh cover fail pbs cikgu.

  9. surie..diizinkan..semoga mendapat rahmat dariNya..

  10. bagaimana pulak soalan yang dikeluarkan oleh lembaga peperiksaan?dah keluarke? kalau tak silap masa kursus diberitahu ada 2 pentaksiran, pbs dan pentaksiran berasaskan pusat.

    • saudari zana,
      saya pun dimaklumkan sedemikian. Ada Pentaksiran Sekolah (PS) dan Pentaksiran Pusat(PP). PP akan diupload di web Lembaga. So, kita sama2 tunggu.

  11. terima kasih atas perkongsian ilmu yg sangat bermakna. pasal pbs banyak yg dapat dikongsikan

  12. tq very much…sy mintak izin guna design cover ni,ye..
    mg akan dpermudahkan sgla urusan tuan d dunia dan akhirat.. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: