Selamat Hari Guru Cikgu KHB

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan SHG kepada semua warga pendidik..khasnya cikgu2 KHB. Tahniah diucapkan, kerana cikgu berjaya menjadi guru yang dedikasi.

Cikgu KHB, Andainya cikgu tidak mendapat sebarang hadiah dari anak-anak murid kalian, usahlahlah cikgu berkecil hati. Mungkin cikgu terasing apabila cikgu melihat rakan2 guru lain bertimbung mendapat hadiah dari pelajar-pelajar. Sebenarnya ucapan SHG sebenarnya sudah cukup bermakna untuk kita. Perlu diingat…. guru2 KHB tidak mempunyai ramai anak murid di kelas. Satu kelas pun hanya ada 15 orang pelajar. Kalau le ajar KHB KT….lagi le…. Semuanya lelaki. Pelajar lelaki biasanya tidak begitu ghairah untuk beri hadiah pada guru2.

Apa yang perlu kita senungkan ialah….. Kenapa pelajar2 kita begitu sukar untuk melafaz kan SHG kepada gurunya. Ucapan yang ada pun bagaikan suatu paksaan. Adakah kita semua sudah tidak dihargai…??? Mungkin angkara kita juga…. atau sebab2 lain. Hadiah2 yang diberikan juga bagaikan paksaan, guru kelas atau persatuan…mengutip duit dari pelajar membeli hadiah untuk disampaikan pada hari sambutan hari guru. Guru-guru pula telah ditetapkan menyediakan satu hadiah untuk ditukar-tukar dengan guru lain.

Itulah hari Guru…. Hari untuk Kita… Sambuatan… ucapan juga hanyalah antara KITA… sms yang diterima hanyalah dari kalagan guru2 KITA. Alangkan bahagianya SMS yang diterima mengucapkan SHG datangnya dari…. bekas anak2 didik kita…..Pengerusi Kesatuan guru di sekolah….PIBG…Warga setempat… atau Golongan lain yang cuba untuk MENGHARGAI GURU.

TERIMA KASIH GURU

Advertisements

6 Responses

 1. terima kasih kepada media massa kerana menyiarkan penghargaan kepada golongan kita. Alangkah indahnya kalau kita mendapat pembantu bengkel sempena hari guru tahun ini….

  wan ahmad kamal

 2. cikgu yang dapat mengajar pelajar 15 orang sangat benasib baik kerana saya mengajar khb tingkatan 1 seramai 35 orang satu kelas

  • salam..d sekolah saya satu kelas ada yg sampai 50 org..bayangkan satu bengkel 50 org..susah utk mencapai objektif..hmm..jd saya tetap cuba sedaya upaya utk bg pelajar faham..cuma kalau ada 6 waktu satu hari mengajar KH,hilang la suara..

   • cikgu suhada,

    bilangan pelajar sehingga 50 orang adalah satu jumlah yang tidak praktikal. di dalam m/pel KHB, kebiasaannya dua orang guru akan mengajar di dalam satu kelas. bilangan pelajar yang ideal ialah maksimum 25 orang sahaja. ini kerana kita mengambil kira soal ruang kerja dan keselamatan.

    cuba lihat komen2 yang berkaitan sebelum ini.

    wan ahmad kamal

 3. salam..tq afrik jinggo dgn respon..sekolah saya bilangan pelajar terlalu ramai..tingkatan satu sahaja 600 lebih pelajar..nak xnak terpaksala terima arahan pihak atasan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: