• Aku Bernama Africk Jinggo

    aku photo zul_zpsf2829d04.jpg
    Seorang guru yang mengajar Kemahiran Hidup Bersepadu. Mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Teknik Terengganu pada tahun 1982-1983. Setelah tamat SPM, Melanjutkan pelajaran ke UTM di dalam bidang Elektrik Kuasa. Namun begitu nasib saya kurang baik, saya terpaksa menamatkan pengajian tanpa ijazah atau diploma. Sekali lagi saya mencuba nasib menyambung pengajian saya ke UiTM (dulu ITM). Sekali lagi nasib tidak menyebelahi saya, saya tidak dapat menamatkan pengajian saya. Setelah itu saya memohon untuk mengikuti kursus perguruan asas di Maktab Perguruan Teknik, Kuala Lumpur. Setelah tamat kursus, saya ditempatkan di sebuah sekolah di Kuala Lumpur. Saya mencuba nasib sekali lagi dengan memohon memasuki UTM dalam program kembar UTM dan MPTI. Saya telah menamatkan pengajian saya di UTM Skudai dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Teknologi Serta Pendidikan(Kemahiran Hidup) pada tahun 1997.

  • Hit Counter

    • 897,445 Semenjak Jun 2007
  • ICT dalam Kemahiran Hidup

  • Khas Untuk Pentaksir Sekolah

  • RSS berita harian

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • Komen/Cadangan Yang Diterima

    RUZIYAH BT MOHD YUNU… on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    aiman on Kerja Kursus KHB
    ipah on Lakaran Projek
    saloma ambo on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    syjam on Reka cipta tingkatan 3 @ Modul…
  • Bertukar-tukar Link dengan Blog Kemahiran

    Copy dan paste kod di bawah di widgets blog anda Blog kemahiran hidup
  • Copyright

    All images are copyright of their respected owners and creators. All pictures are taken from the other site of the internet, magazine, newspaper and other media. But if you don't like your pictures to be online on my website, please email me at zaizulan@hotmail.com. I will remove this pictures immediately.
  • Dari mana Anda

    IP
  • aktiviti

  • Maklumat Baru

  • link

  • Categories

  • Meta

  • Advertisements

REKA CIPTA KHB

hari ini mengajar lagi…rasa tak sempat nak bercuti kerana dah seminggu berada bersama Lembaga Peperiksaan bermesyuarat..

Nasib baik kerana hari ni kelas yang diajar ialah kelas yang paling pandai sekali. 3 Juara. Pelajarnya..biasalah skima skit..tapi kita boleh join.
Pelajar skima ni kena tahu gak cara nak tackle dia orang. Apa yang saya pakai ialah kaedah ‘drive the passanger’..ala..lebih kurang macam ni la…kena bagi arahan dulu baru jalan..

saya tekankan, semua kemahiran penggunaan bahan, alat tangan dan mesin telah diajar semasa mereka di tingkatan 1 dan dua. Reka cipta adalah lanjutan daripada tajuk reka bentuk dan penghasilan projek di tingkatan 1 dan 2. saya yakinkan mereka bahawa jig saw masih lagi sama, portable drill masih tak berubah, pisau pemotong perspek tetap warna yang sama dan macam2 lagi. begitu juga dengan kayu, plywood, mounting board, mdf dan sebagainya..baru lah mereka tersenyum dan mulalah membuat langkah pertama…UTP…Ukur, tanda dan potong…tapi mesti ingat..ikut lakaran yang telah dipilih…

WAN AHMAD KAMAL

Advertisements

2 Responses

  1. alamk lu,,gang ganas le skunk,,, wa cm ni gak

  2. hehehehe just ready….to UPSR ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: