• Aku Bernama Africk Jinggo

    aku photo zul_zpsf2829d04.jpg
    Seorang guru yang mengajar Kemahiran Hidup Bersepadu. Mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Teknik Terengganu pada tahun 1982-1983. Setelah tamat SPM, Melanjutkan pelajaran ke UTM di dalam bidang Elektrik Kuasa. Namun begitu nasib saya kurang baik, saya terpaksa menamatkan pengajian tanpa ijazah atau diploma. Sekali lagi saya mencuba nasib menyambung pengajian saya ke UiTM (dulu ITM). Sekali lagi nasib tidak menyebelahi saya, saya tidak dapat menamatkan pengajian saya. Setelah itu saya memohon untuk mengikuti kursus perguruan asas di Maktab Perguruan Teknik, Kuala Lumpur. Setelah tamat kursus, saya ditempatkan di sebuah sekolah di Kuala Lumpur. Saya mencuba nasib sekali lagi dengan memohon memasuki UTM dalam program kembar UTM dan MPTI. Saya telah menamatkan pengajian saya di UTM Skudai dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Teknologi Serta Pendidikan(Kemahiran Hidup) pada tahun 1997.

  • Hit Counter

    • 897,445 Semenjak Jun 2007
  • ICT dalam Kemahiran Hidup

  • Khas Untuk Pentaksir Sekolah

  • RSS berita harian

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • Komen/Cadangan Yang Diterima

    RUZIYAH BT MOHD YUNU… on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    aiman on Kerja Kursus KHB
    ipah on Lakaran Projek
    saloma ambo on JADUAL SPESIFIKASI UJIAN KEMAH…
    syjam on Reka cipta tingkatan 3 @ Modul…
  • Bertukar-tukar Link dengan Blog Kemahiran

    Copy dan paste kod di bawah di widgets blog anda Blog kemahiran hidup
  • Copyright

    All images are copyright of their respected owners and creators. All pictures are taken from the other site of the internet, magazine, newspaper and other media. But if you don't like your pictures to be online on my website, please email me at zaizulan@hotmail.com. I will remove this pictures immediately.
  • Dari mana Anda

    IP
  • aktiviti

  • Maklumat Baru

  • link

  • Categories

  • Meta

  • Advertisements

Kerja Kursus Modul 4- Ting 3

Menyenaraikan sekurang-kurangnya tiga produk sedia ada di pasaran sesuai dengan tema yang dipilih.

Kami banyak menerima email dari rakan-rakan guru yang meminta jasa baik kami untuk mendapatkan gambar-gambar produk yang sedia ada di pasaran. Guru-guru sudah maklum bahawa gambar-gambar tersebut boleh dilukis oleh pelajar. Namun  untuk modul kelihatan lebih cantik, yang biasa kami buat adalah dengan mencetak gambar-gambar tersebut. Apa yang kami buat untuk menbantu pelajar adalah dengan men’download’ gambar-gambar yang banyak terdapat di internet. Selepas itu kami mengedit dengan menggunakan Adobe Photoshop, menjadikan saiz 3R. Setelah itu hantar sahaja ke kedai Photo untuk mencetak menggunakan kertas Kodak atau Fuji…. memang cantik…!!!! Mintalah sedikit sumbangan dari pelajar. Hubungi kami sekiranya ingin bantuan, termasuk gambar yang telah siap dicetak.

Advertisements

12 Responses

  1. tq affrick kerana mengirimkan gambar2 kpd saya. harga pun berpatutan. kalau nak cari teruk pelajar saya..tk.

  2. satu hasil usaha yang bagus…

  3. terima kasih kerana telah pun memberi maklumat kepada pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan pmr pada tahun ini.saya harap maklumat ini dapat memberi satu kejayaan untuk para pelajar….. saya harap anda dapat memberi ilmu pengetahuan yang banyak….sekali lagi saya ingin ucapkan yang tak seberapa ini kepada anda iaitu ucapan terima kasih…

  4. Salam..

    saya hisyamudin. saya baru dapat jawatan sbg seorang cikgu KH di sebuah sekolah swasta di pahang. baru beberapa hari. jadi semuanya atas inisiatif sendiri. kerana saya tiada bahan mengajar.. pelajar di sini sentiasa mahukan kerja amali / projek.
    kalau nak ikut buku teks, memang kurang membantu dari segi itu. ada tak buku yang mengandungi jenis2 projek yang boleh dilakukan?

    saya cuma dalam jurusan dip mekanikal. belum lagi ada sijil perguruan. jadi mungkin dari segi teknik mengajar, belum ada. boleh tak cikgu2 bagi cadangan?
    terima kasih

    • salam saudara hisyam.

      Sebelum cikgu melakukan apa-apa aktiviti pengajaran, cikgu eloklah mendapatkan dan memahami Sukatan Pelajaran dan Huraian Sukatan Pelajaran bagi mata pelajaran ini. Ini bertujuan supaya cikgu tidak tersasar daripada matlamat mata pelajaran KHB seterusnya menjalankan sesi p&p dalam ruang lingkup yanng telah ditetapkan. SP dan HSP boleh di peroleh di web Bahagian Perkembangan Kurikulim, KPM. Tahniah kerana menjadi seorang pendidik.

      fwd frm wan ahmad kamal.

  5. salam..

    terima kasih atas tunjukajar yang diberi..
    Sekarang, saya nak cari web atau link yang ada.. untuk “membuat satu projek baru”. yang simple2. rak kasut, frame gambar dll terlalu klise..

    macam mana yea? cikgu2 ada idea..? sebab saya ada juga ajar mereka yang ambil IGSCE, tapi living skills saja.

    tq

  6. kalau boleh bagi lah skali kekurangan dan kelebihannya, sbb itu pun harus diisi di dalam modul.
    terima kasih.

  7. ada gambar yang lain2 lagi tak???

  8. ada lagi kah gambar lain selain itu..??

  9. kalau blh tolong bagi sekali dengan sedikit gambar2 cth…ia boleh membantu utk pelajar2 seperti saya,,

  10. sya ingin mencari 3 produk yg sedia ada di sertakan gambar dan grafik..
    klaw bleh lh sya nk kn krja ini ada lh utk kerja kursus pmr sya pda thun ini…
    TQ.
    🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: