SEMINAR KEBANGSAAN PENDIDIKAN TEKNIK & VOKASIONAL

Pengenalan

     Dalam zaman yang serba mencabar , tugas dan tanggungjawab institusi pengajian tinggi dan juga institusi-institusi latihan kemahiran semakin mencabar.Seluruh masyarakat telah melihat dan memberi tanggungjawab membentuk dan melahirkan masyarakat berilmu pengetahuan serta berketrampilan kepada institusi-institusi pendidikan khususnya institusi yang menekankan kemahiran teknikal dan vokasional.Kemahiran-kemahiran ini penting bagi melahirkan modal insan yang dapat memenuhi keperluan dan kehendak negara.Berdasarkan kepentingan dan harapan tersebut seminar ini diharapkan dapat menjadi medan pertemuan para-para ilmuan dan warga pendidik untuk sama-sama menbincangkan isu-isu berkaitan dengan perlaksanaan sistem pendidikan teknik dan vokasional , serta memutuskan dapatan-dapatan kajian dan strategi-strategi yang bersesuaian bagi mempertingkatkan lagi kaedah dan kualiti pendidikan negara.

Objektif

Antara objektif seminar adalah:

• Mempertemukan ahli-ahli ilmuan serta warga pendidik untuk bertukar-tukar idea , pendapat dan pandangan serta dapatan kajian berkaitan dengan isu-isu pendidikan.

• Memberi peluang para peserta mempercambahkan ilmu-ilmu pendidikan pendidikan serta medan perbahasan tentang pelbagai aspek pendidikan masa kini dan masa akan datang.

• Memberi peluang kepasa para pendidik dan ahli-ahli ilmuan membincangkan isu-isu pendidikan semasa serta mengemukakan pendapat tentang kualiti pendidikan hari ini.

• Merumuskan hasil-hasil pembentangan serta mengaturkan strategi-strategi yang sesuai untuk memantapkan lagi perlaksanaan sistem pendidikan negara.

http://seminar.spaceutm.edu.my/tve2009

 

Advertisements

6 Responses

 1. mcm mana saya nak dapatkan cd/dvd khb ini?

 2. bagaimana boleh saya dapatkan isi seminar tentang pendidikan teknik dan vokasional ?

 3. salam. seminar ini diadakan setiap tahun ke? macam mana nak sertai? saya adalah pelajar tahun 1 ism pendidikan teknik dan vokasional uthm, saya teringin untuk sertai seminar ini. bantu saya. terima kasih.

  • wassalam.
   Jika diikutkan perancangan, seminar ini memang diadakan pada setiap tahun. Namun seingat saya tahun 2008 tak sempat dibuat kerana kekangan masa. Almaklumlah, personel yang organize adalah orang2 penting dan sentiasa sibuk. Nak tahu perkembangan bidang pendidikan teknik dan vokasional, selalulah lawat blog ini. Insyallah.

   fwd frm wan ahmad kamal

 4. salam..saya kini buat kajian di UPM ..mengenai sejauh mane guru KH di sekolah berprestasi tinggi memenuhi kriteria standard guru malaysia yang memberi kesan kepada pencapaian akademik pelajar..boleh…encik bntu saya dengan berkongsi permasalahan yang dialami oleh guru dalam pengajaran KH..dan apa2 buku yang boleh membantu saya…terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: