KHB = KITA HARUS BERUBAH…

بالفعل طويلة جدا أنا لا ‘بعد’ العنوان الجديد. مشغولة جدا لا تو. Almaklumlah ، وأنا إعداد الطلاب لمواجهة ‘الحرب’ ني في الآونة الأخيرة من جهة أخرى. وأنا إلى حد ما مع نبض بوداك jugak – بوداك ني. كوت كوت – أعرف إذا كان هناك اثنين من الامتحان لا يجيء. حتى لا حتى انه رتب ل’ه’. نتيجة لذلك ، في المائة م / pel KHB حتى أنا لا جنيه بنسبة 100 ٪..

ومع ذلك ، أيمن تاك kisah.. ramaidah أعرف. طالب بالطبع العمل في كل شيء ، لكنه لا يستطيع حضور امتحان الصف = هاء ، والعمل بالطبع ولكن لا يجب أن يكون حضور الامتحان غاك البريد. ما لا أكثر ولا حضور ، بحيث لا jugak ه… غير موجودة في القاموس KHB طالب لم يحضر الامتحان في ال (غير موجود).. وهذا ليس عملنا من المهم أن نذكر الطالب لدخول الامتحان مسجلة الداه .. لذلك هم حتى يكون kot2 الذي حضر الامتحان والعمل بالطبع. نحن نوع من القيام ناك الداه tolong لهم. أكو الداه مرات عديدة لإعطاء الوعي لهم.. لا صالة لا يزال عدد قليل من الذين لا يدركون أن المعلمين واعية ومساعدتهم.. إلا الله وحده يعلم أنني نية خالصة — روح المعلم.

KHB RBT التبديل ذلك؟

هناك قصص KHB الدافئة بين المعلمين في جميع أنحاء البلاد. انها مجرد اشاعة تقول ان هذا الموضوع سيتم تغيير لKHB RBT الموضوع. أنا حتى لا يدري لماذا لا تحصل على مزيد من الأبيض والأسود. أي شيء قد تغير ، وهذه وعود التغيير ‘التعلم متعة’ وعدم نسيان ‘متعة التدريس’. ما هي التغييرات التي يعني الفوز إن لم يكن الفوز. الآثار… وأسرهم لا…

انا واثق تماما ، فإن التغيير لم يخطط لجلب الفشل. تأثير كبير جدا. يتم تدريس الطلاب سوف تتمسك العلوم التي تدرس في حياتهم لمدى الحياة. لا ألومهم لأن ليس لدينا الخبرة في مجالات معينة. طلاب الفترة الآن اكثر حذقا. انهم كانوا قادرين على تقييم المعلمين الذين نعلمهم. حتى لو لم يكن الآن ، ربما عندما يدخلون الكليات والجامعات ومؤسسات التعليم العالي ، وسوف تذكر لنا. انهم يتذكرون ما كنا تدريسها.

لذلك ، مستعدة للتغيير. أنا يجب أن تكون إعادة بناء أنا الكنز القديم. جمع الوقت في الجامعة التكنولوجية الماليزية وMPT. انظر المعرفة الداه أن تدرس من قبل المحاضرين ، دولو دولو.. ما لم يكن ، على استعداد للتغيير..

العثور على مزيد من….

Salam sejahtera.

Sudah agak lama aku tidak ‘mengepos’ tajuk baru. Agak sibuk la tu. Almaklumlah, nak prepare student menghadapi ‘peperangan’ PMR baru-baru ni. Agak berdebar jugak aku dengan budak-budak ni. Mana tahu kot-kot ada seorang dua yang tak datang exam. So jadi la gred dia orang ‘E’. Kesannya, peratus m/pel KHB aku tak jadi 100% le..

Namun, aiman tak kisah..ramaidah tahu. Student buat semua kerja kursus, tapi tak attend exam = dapat gred E, tak buat kerja kursus tapi attend exam pun jadi E gak. Apatah lagi tak buat dan tak attend, jadi E la jugak…tak ada dalam kamus KHB student tak attend exam di tanda dengan TH ( Tak hadir)..Ini bukan kerja kita..yang penting kita ingatkan student  yang mereka dah berdaftar untuk masuk exam..so mereka kot2 mana sekali pun kena buat kerja kursus dan attend exam. Kita dah buat macam-macam nak tolong mereka. Aku dah banyak kali memberi kesedaran kepada mereka..tapai ada la segelintir yang masih tak sadar-sadar yang cikgu nak tolong mereka..hanya Tuhan saja tahu niat murni aku – jiwa seorang cikgu.

KHB tukar jadi RBT?

Ada cerita hangat di kalangan pendidik KHB seluruh negara. Mereka mendapat khabar angin mengatakan subjek KHB akan bertukar kepada subjek RBT. Aku pun tak pasti sangat sebab belum mendapat black & white lagi. Apa-apa pun aku harap pertukaran dan perubahan ini menjanjikan ‘fun learning’ dan tidak ketinggalan ‘fun teaching’. Apa ertinya perubahan jika tidak win to win. Implikasinya…mereka dan keluarga mereka la…

Aku cukup yakin, perubahan yang dirancang adalah tidak membawa kegagalan. Kesannya amat besar. Pelajar-pelajar yang di ajar akan melekat ilmu yang diajar di jiwa mereka sepanjang hayat. Jangan mereka menyalahkan kita pula kerana tak ada kemahiran dalam bidang tertentu. Pelajar zaman sekarang makin cerdik. Mereka mampu menilai guru yang mengajar mereka. jika pun bukan sekarang, mungkin apabila mereka memasuki kolej, universiti dan institusi pengajian yang lebih tinggi, mereka akan mengingati kita. Mereka akan ingat apa yang telah kita ajar.

Maka, bersedialah untuk berubah. Aku pun kena buka semula gedung khazanah aku yang lama. Koleksi masa di UTM dan MPT. Lihat semula ilmu-ilmu yang dah diajar oleh pensyarah-pensyarah dulu-dulu..bukannya apa, bersedia untuk berubah..

jumpa lagi….

3 Responses

  1. semoga perubahan yang membahagiakan KHB

  2. Saya pun ada dengar berita tentang ini beberapa minggu lepas. Jika tiada apa masalah RBT akan diperkenalkan pada tahun 2012. Apa pun kita sebagai guru KHB kena bersedia dengan perubahan ini..semoga perubahan ini menjadikan P&P lebih menarik…dan yang kita harap ianya membawa kebaikan pada guru dan pelajar..

  3. terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: