Kemahiran Hidup Bersepadu

selamat datang….. dalam percubaan…

About these ads

55 Responses

  1. saya pelajar master pendidikan. skrg buat tesis berkait dengan guru kemairan hidup. jadi bagaimana saya boleh dapatkan maklumat silibus terkini atau perubahan yang terdapat dalam silibus kemahiran hidup form 1-form 3.

  2. saudari fiza,

    sukatan pelajaran terkini Kemahiran hidup Bersepadu boleh diakses di http://myschoolnet.ppk.kpm.my/sp_hsp/kh_rc.htm

    Diharap dapat membantu saudari. Saudari juga boleh menghubungi wan_ahmad_kamal@yahoo.com.my sekiranya ingin maklumat lebih lanjut.

  3. Bolehkah sesiapa memberitahu saya apakah perbezaan kurikulum pendidikan kemahiran hidup sekarang berbanding dahulu? tq

  4. saudari leann,

    secara ringkas, matapelajaran KHB mula diperkenalkan pada tahun 1990. sebelum daripada itu matapelajaran berbentuk vokasional di sekolah harian ialah Seni Perusahaan, Sains Rumahtangga, Sains Pertanian dan Perdagangan.

    Saya perlu menyemak kurikulum yang lama untuk memberikan perbezaan secara terperinci. namun begitu, dari segi matlamat pendidikan, kurikulum yang lama dengan yang baru adalah tidak berubah.

    sila rujuk web Pusat Perkembangan Kurikulum untuk mendapatkan maklumat mengenai matapelajaran ini.

    terima kasih

  5. kenapa sukar nak masuk laman http://myschoolnet.ppk.kpm.my/sp_hsp/kh_rc.htm. ????

  6. saya perlukan sukatan pelajaran KH 2008 dan huraian pelajaran KH ting.1-3. boleh bg x?

  7. saudara nizzam,

    sebagai alternatif, saudara bolehlah mengunjungi bolg mdzaini.

    terima kasih.

  8. sy sedang mencari perbezaan kurikulum kemahiran hidup bersepadu dahulu dan sekarang.
    boleg=h bg maklumat x?

  9. saudari nor hapizah,

    maklumat yang saudari mahukan bolehlah diperolehi di web Pusat perkembangan Kurikulum ( kini Bahagian Pembangunan Kurikulum)

  10. I’M FORM 3 STUDENT.I LEARN ERT IN MY SCHOOL.THIS SUBJECT SO DIFFUCULT TO ME TO SCORE A.THIS ALSO MAKE MY RESULT BE 7A 1B.WHAT CAN I DO TO SCORE A?

  11. Harita,

    actually too many way haw to score A .

    1. You must study all the KHB ERT sylibus
    2. Try answer so many set question PMR test

    and you can ask your teacher, how many marks you have in Kerja Kursus. Total marks is 40. This value will be carry / plus in PMR.

    tq.

  12. saya nak bertanya tentang kekuatan dan kekurangan mengenai perkembanagn kurikulum KH dahulu dan sekarang…

  13. saya slalu dpat B dlm KH….kwn-kwn sy ramai yang dpat A dlm KH… sy nak bersaing dngan mreka untuk dpat A…tapi sy tak berjaya…sy dah cuba buat latihan dan bca buku KH…bleh tak bgi tip skit kat sy ?

  14. Adik Nia,

    Bagi mendapat gred A di dalam matapelajaran KHB bukanlah sesuatu yang sukar. Kaedah adik membuat latihan dan membaca buku KH adalah antara kaedah yang betul.

    Selain daripada itu, adik perlu membuat nota-nita ringkas seperti dalam bentuk peta minda, tulang ikan dan sebagainya.

    Pastikan adik melalui proses pembelajaran KHB bersama cikgu adik di dalam bengkel dengan baik. Jangan selalu sangat tak datang sekolah. Ini kerana matapelajaran KHB banyak memerlukan latihan praktikal seperti membuat projek reka bentuk, projek elektronik, jahitan, masakan dan lain-lain.

    Cuba berjumpa dan berbincang dengan cikgu adik berapakah markah untuk mencapai gred A. Adik jangan bimbang kerana di dalam peperiksaan PMR, markah kerja kursus akan diambil kira.

    selamat belajar dan semoga berjaya.

  15. salam… saya nk tanye cam ne nak score a in pmr cause my result asyik 22 b.. jer. semua kekawan saye dapat a… boleh bagi tip x?? cam ne nk dpt a…….

  16. salam….

    saya dapat intw jawatan guru sandaran subjek KH di sek MRSM. saya dikehendaki menyediakan micro teaching semasa intw. tajuk ape yg sesuai dan menarik utk saya present yg hanya mengambil masa 10-15min. saya tidak mempunyai background mengajar

  17. Assalamualaikum,
    Boleh tak Cikgu tolong uploadkan nota khb tingkatan 3?????……………………………………
    Please…………………………………………………………..

  18. boleh beri tak adress jurnal-jurnal tentang kajian khb..sbl ini…….. tgh wat proposal ni…….

  19. assalamualaikum,
    saya diberi tugasan tambahan untuk membuat penerangan berkaitan cara memegang benda kerja kayu menggunakan apit G. boleh terangkan langkah-langkah tersebut… tq

  20. cikgu,,
    boleh x cikgu tolong bagi idea mcm mana nk wat nota ringkas kh

  21. cikgu2 semua… saya cikgu pelatih dalam PBS ada tugasan tentang sumbangan subjek KH dalam pendidikan Malaysia kini… ada bahan tak???

    trima kasih

  22. assalamualaikum…
    sye ambil pilihan perdagangan..
    tapi keputusan ujian dan peperiksaan sye kadang-kadang dapat d..x pon dapat c..
    jarang sye dapat a…
    seperti ujian 2 yang lepas saye dapat c..
    klau boleh saya nak mintak nasihat tuan..
    bagaimana saya nak ubah pencapaian saya…
    terima kasih

  23. salam.. saya nak tanya sini adak tak kertas peperiksaan PMR sebenar 2008 bagi kertas KH pilihan 4 perdagangan? saya nak rujuk ni. terima kasi

    • adik siti,

      semua kertas soalan KHB untuk semua pilihan dipungut semula oleh pengawas peperiksaan PMR. Tidak ada soalan sebenar yang disalin dengan apa cara sekali pun.

  24. salam…
    saya nak mintak tolong sikit kat cikgu-cikgu disini. dimane saya boleh dapat sampel sulaman dan jahitan secara on line. kalau cikgu ada alamat www nye. tq

  25. Salam..
    Apakah kaedah, teknik atau strategi P&P yang paling berkesan dalam pengajaran kemahiran hidup?

    • salam,

      kaedah yang terbaik untuk mengajar KHB ialah secara tunjuk cara/demonstrasi. Pastikan cikgu mempunyai kemahiran yang baik semasa membuat tunjuk cara tajuk yang hendak diajar.

  26. Salam……sya nk tau psal pelaksanaan kurikulum khsr……mngenal pasti dan memilih bhan2 kurikum, membangunkan bhan kurikulum n pembngunan kurikulum untuk peralihan sekolah ke kerjaya…bleh tlong gtau kt mna nk cri? dh puas cri tp xjumpa…

  27. boleh saya dapatkan silibus matapelajaran KH & rancangan sukatan matapelajarn KH tingkatan 1,2,3

  28. cikgu, visi dan misi kemahiran hidup?

    • fiza,
      terima kasih kerana mengunjungi blog kami. Bagi membina visi dan misi KHB. fiza kena lihat dahulu apakah visi dan misi sekolah/institusi fiza. ini penting supaya visi dan misi khb tidak bercanggah dengan hasrat sekolah.

      semasa membina visi dan misi, penggubalannya hendaklah secara kolektif. maknanya pembinaannya hendaklah bersama-sama ahli panitia yang lain.

      aspek penting di dalam pembinaan visi ialah menetapkan due date. contohnya tahun. bagi misi pula, ianya mesti mampu menterjemahkan apa yang terkandung di dalam visi dan dapat dijelmakan seterusnya diimplementasikan kepada pelajar-pelajar.

      semoga berjaya.

  29. assalamualaikum..
    pendidikan kh ni susah ke?
    pastu mcm mana plak dengan pendidikan ert..ekonomi rumah tangga..
    untuk pompuan or laki…huhuhu

  30. sape2 blh tlg tak..
    macam mane nak dpt,n nota kolar baju ea..
    nak buat sagmnt la
    sape2 de
    share la..tq

  31. salam
    sy ina,,,sy da puas cri nota untuk kolar baju jenis lurus dan bulat..tp tak jumpe lgi,,sesiapa yang ada,,di harap sudi membantu,,,terima kasih:(

  32. saya menghadapi masalah dalam membuat pelan tindakan untuk subjek kh. walaupun penerangan telah diberikan, saya masih lagi kurang faham apa yang perlu dilakukan dan bagaimana saya perlu lakukan tugasan yang diberikan. tajuk yang saya pilih ialah ‘ demontrasi dapt memudahkan murid untuk mengingat bg tajuk penyediaan tanaman tahun 4′. apakah yang perlu saya lakukan? boleh bantu dari a-z?

    • azreen,
      pelan tindakan/kajian tindakan bolehlah dibuat dengan merujuk bagaimana formatnya. cikgu bolehlah mencarinya di dalam internet. nak bantu a-z…rasanya tak mampu kot..sebab tahap kemampuan pelajar adalah berbeza..selamat bertugas..

  33. Buat rakan-rakan yang mengenali saya harap hubungi saya. (Teman dulu MPTI, 84/86 dan di UTM 97/98) Sekarang teman mengajar di SMK Seri Perak, Teluk Intan, Perak.

  34. Ada tak contoh proposal berkaitan dengan kemahiran hidup sek.men. Dah penat saya cari, tapi tak ada pun. Saya tengah cari idea nak buat proposal.

  35. saya nak minta pendapat sejauhmanakah mata pelajaran kemahiran hidup ini dapat diselaraskan dengan FPK dan seimbang dari segi JERI. adakah kemahiran hidup disekolah dilaksanakan dengan jayanya mengikut penjadualan yang telah ditetapkan.

  36. salam…
    Sy nk thu tentang model dacum dan bagaimana ia diaplikasikan dalam kemahiran hidup atau PTV..Di mana sy boleh dapatkan maklumat ini

  37. mnggu dpan pekse trial PMR..,rsau ar soalan KH ssah..,moga..dpt jwab la..

  38. assalamualaikum…
    nie nk tanye sket…
    soalan kh sume nye same kan…
    untuk pmr…

  39. macam mne markah pmr kh? untuk dpt A perlu ada markah projek atau markah projek di asingkn?

  40. salam cikgu..saya menghadapi kesukaran utk mendapatkan rancangan pengajaran sains pertanian tingkatan 1-3,ada cadangan tak??

  41. salam…blh x cerita kat saye tentang kursus dacum

  42. erhmmm …. mcm mana nak hafal khb nie dengan senang … leh bantu ………………..

  43. ada tak soalan khb nie ………………

  44. slm.. sy pljr form 1.. khb nih ssah sgt la…
    sy slalu bce cme x phm.. munkin t’lalu pnjg… jd sy nak mintak tlg cg uwat ringksn khb form 1….
    stiap kali pkse msty mrkh rendh…
    hmmm~~

  45. I am a Form 1 Student. I have good results and Kh results always pull me down. This time exam I only score 73 for my KH. I studied very hard for KH. But I still cannot do well in it. Cikgu, macam mana ah?

  46. thnk you for helping but me want the form 3-dimensional sketch can

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: