SIAPA ANDA

Untuk merapatkan perhubungan sesama kita, sila perkenalkan diri anda. Sila nyatakan Nama, alamat sekolah , dan yang PENTING Kursus Perguruan kat Mana dulu..

akim3.jpg

Terima Kasih.

235 Responses

  1. Aku yang bernama zainuddin mahmod (africk jinggo)

    • saya shimi(perlis), mpt 87-89, tahniah kepada pembangun web ini. harap-harap kita dapat manfaat dari usaha anda.

    • din mano demo loni kawa kat sarawak ngajar di IPG kampus Rajang jadi tukang kebun DG 48 . Janom

      • fauzi kata kat sabah….??? tahniah….. !!! DG48…. dan wow 2….!!!! Nazri kat IPG perlis…..

    • Nama sy Nurul Izzatey Binti Ashaari, SMJK Sam Tet, Ipoh.. Graduan SPH (UTM Skudai)

    • aku xstudent t3c kl 1982-84,twin programme mpti-utm 1995-98,
      bagus blog ni,tahniah .baru jumpa hari nie

    • SALAM. Tahniah Zainuddin. Akhirnya jadi guru KHB, satu pekerjaan yg mulia.Sy cikgu Rostam, pernah ngajar di SMTT (79-84), x-warden asrama. Baru bersara awal setelah berkhidmat di LPM selama 21 tahun. Kini mengendalikan sykt sendiri di Batu Caves.Operasi meliputi kerja perunding struktur kejuruteraan civil, pembinaan rumah persendirian, program motivasi LK(spm) & kaedah pembinaan item, pembekal alat KHB & LK, recycling. WASSALAM. 09-6906190

    • camni baru best…. dapat kenal ngan rakan seperjuangan

    • assalamualaikum w.w.b.t. saudara cikgu zainuddin mahhmud, yang saya hormati.

      terima kasih diatas blog KHB yang saudara buat untuk tatapan guru-guru dan rakan rakan seperjuangan.say adalah seorang guru mata pelajaran seni perusahaan dari maktab perguruan teknik sesi 1978-1979.setelah berkhidmat sebaga guru seni perusahaan dibeberapa sekolah menengah, akhirnya mata pelajaran telah bertukar menjadi subjek kemahiran hiidup.

      dan saya adalah seorang guru yang tidak mahir untuk hidup.maksud saya tidak berapa mahir untuk mengjara pelajaran kemahiran hdup.asas mata pelajaran seniperusahaan ada didalam kemahiran hidup.

      buat masa ini saya bertugas disekolah rendah sebagai penolong kanan HEM DGA 32. InsyaALLah dua tahun lagi jika umur saya panjang, saya akan bersara.gaji dah sampai kedinding dah boleh melompat dinding P2 T……berapa entah.Tahniah diatas cerita cikgu afrik jinggo. mungkin di MPT jalan ceras kuala lumpur, saya p[ernah dengar africk jinggo, mungkin kawan saya mungkin tidak.

      saya ingin mengucapkan salam ukhwah dan salam perkenalan dialam maya. sekurang-nya saya dapat menambah ilmu pengetahun tengtang cara-cara nak hidup mahir.buat masa sekarang saya nak cari apakah peluang-peluang yang ada selepas saya bersara nanti.kot-kot cikgu africk jinggo boleh berikan pendapat.

      terima sekali lagi.
      wassalam

      maskuriyexhan@gmail.com
      sekolah kebangsaan tanah lalang
      36200 bagan datoh perak darul ridzuan

      0194047462.

    • blog amat bagus,saya adalah bekas maktab perguruan teknik kursus spu akhir tahun saya dihantar ke sabah ,asa kelate sekarang bertugas disabah dan dalam cuti mengikuti kursus pgsr dikeningau

    • Tahniah, kpd saudara krn, mewujudkan blog ini,Saya Rasidah Binti Omar,berasal dari melaka,mula belajor di MPTI, kini jadi cikgu khsr di felda sebertak , Bera Pahang. Masih belajor tahun pertama program ijazah RBT di IPG teknik cheras.Harap dapat berkongsi ilmu

    • salam africk..

      saya nk dapatkan rancangan pengajaran harian KT bg subjek elektrik ( litar ).Di manakah saya boleh mendapatkan rancangan pengajaran harian tersebut..Terima kasih ( wan – 0125296199 ) e_one_sp@yahoo.com..

    • Salam Cikgu..

      Saya cikgu rizwan mengajar sekolah hi tech..cikgu boleh beri saya no phone..

    • Salam..

      dimana saya boleh dapatkan rancangan pengajaran harian kemahiran hidup ting 1 bg topik Kemahiran teknikal..Harap cikgu2 dpat membantu..

  2. saya cikgu wan ahmad kamal dari Kelantan.
    tahniah kepada pengusaha laman web ini.

  3. nama saya wahid bin hussin
    dulu belajau kat maktab perguruan temenggong.
    la ni mengajar di smk seri mahkota umbai melaka
    saya mengajar subjek KH,dan ketua panitia KH

  4. terima kasih cikgu wahid….
    kalau ada bahan dan pandangan, jom hantar sini..

  5. kepada semua guru khb seluruh malaysia, terima kasih kerana menjalankan pentaksiran. ikhlas -sesuatu yang lebih bernilai berbanding dengan wang ringgit. kejayaan – tidak dapat diukur dengan nilai wang ringgit.

  6. Assalamualaikum cikgu, saya mengajar di Shah Alam. Saya berasal dari kg Selising kelantan. Dulu pernah mengajar di Sk Kamil (1). Sekarang sedang sambung belajar kat oum dlam bidang kemahiran hidup. Dalam dok mencari bahan utk assig, terjumpa laman web saudara. Semoga saudara dapat membantu saya. Buleh dok?

  7. Cik Roslina boleh dapatkan beberapa bahan di laman web kami http://kgtkbhd.tripod.com

    namun begitu, tidak semua bahan telah di uploadkan. kebanyakan bahan-bahan mengenai KHB banyak disimpan oleh pengusaha blog ini.

    terima kasih.

  8. assalaualikum…………….
    tahniah saudara kerana membina web ini. saya adalah seorang guru khb tanpa ilmu kemahiran hidup. saya belajar di MPSP PSR/PM. Posting ke Sabah terus ajar KHB program peralihan 1989 elektif pertanian. kini balik kesemenanjung dan terus mengajar khb. ilmu cuma dari pengalaman dan kursus-kursus. Alhamdulillah setiap tahun 100% dalam PMR. Semoga web saudara membantu saya . tkasih……..

  9. tq…. atas sokongan…
    tunggu bahan dari saya…. konsi le sama…
    tq

  10. Assalamualaikum,

    Tahniah atas terhasilnya laman web ini….semoga laman ini memberi banyak manfaat.
    Saya adalah guru yang mengajar KHB-KT di Sg. buloh Selangor.
    Bekas pelajar UITM dalam bidang kejuruteraan elektrik dan dari maktab MPTI opsyen KMT. Kini sedang mengikuti program sarjana pendidikan di UPSI bidang Multimedia….ingin mendalami bidang ict pulak….
    Laman web khb ting 3 (pilihan KT) saya masih dalam proses pembinaan ..tunggu kan kemunculannya…….

  11. menarik gak lamn web ni. Dah nk masuk 3 tahun sya stdy kat upsi ni 1st time sya jumpa lmn web ni. harap kta dapat jd ckgu yang komited.

  12. Akum.. Saya guru opsyen kemahiran Hidup sek rendah di SK Sungai Gelugor, Maktab Perlis posting tahun 2005.

  13. Cikgu Hayazi…..
    masa kat maktab perlis, ada kenal seorang pensyarah khb.. EN. Nazri… rakan serumah masa blajar kat utm skudai…!!!

  14. asyik gambo demo ja boss, anyway thanks to tuan.

  15. hihi… samo lah kita ya bang din. cuma kita tak duduk seumah. tapi kita sekelas tu

  16. salam semua, saya aminuddin awang kechik, mpt 87-89 seni perusahaan, mpti-utm 94-97. sekaran smk tekek pulau tioman. baru je behijrah ke pulau tioman.

  17. aminn……………….

  18. weh…. mana gu2 lain….???? dengar cerita samsiah jabar dah jadi org kuat LPM. Salamon dah jadi orng kuat PPK… Nazri dah jadi pensyarah kat perlis….. Mu tu gi tioman buat ape…???? tapi syok tu…..!!!! ABC cam ner….???? Nazri place wujud lagi ke….???? abng angkat aku tu…… masa MPT buat projek bakti!! jumpa lagi….. tq…

  19. Nanti ada masa…. aku akan masukkan gambar2 rakan2 kita kat UTM dulu……

  20. cikgu din..selamat kembali ke dunia khb..sumbangan anda amat diperlukan demi MALAYA..

  21. terima kasih che 1….
    “Lepaskan kembali aku ke laut”

  22. nazri place ada lagi. gu gu lain tak tau pah kemano. nasib baik jumpo mu. baru 2 mgu lepas jumpa nazri di klia waktu kawe nak gi mesyuarat di langkawi.

  23. min… aku baru balik dari langkawi, kursus PBS KHB KT… jumpa dg abu talib… dia kan pentaksir negeri pahang. Klu mu gi nazri place tu…. cuba risik2 ada tak lagi adik angkat aku namanya ROY….
    tq min…

  24. hehe saya ni belum jadi guru kh lagi tp tengok laman web ni buat saya bkobar2 nak jadi cikgu kh.

  25. tahniah zuriati kerana berminat bertugas sebagai guru KHB.
    secara peribadi, saya berasa bangga dengan sikap saudari. adalah menjadi harapan kami guru-guru yang baru dapat menanam minat untuk mengajar mata pelajaran KHB. Tahniah sekali lagi.

  26. Tahniah cikgu! Kreativiti sebegini sangat2 diperlukan bagi menarik minat murid.

  27. Terima kasih saudara firdauz . Sekiranya saudara mempunyai apa-apa bahan mengenai KHB, bolehlah dikongsi bersama di blog yang tak seberapa ini.

  28. Kawe cikgu, ngajor kat Pulau Langkawi. Dah 3 tahun tercampak kat sini.

  29. cikgu azmi kat sekolah mana…???
    Ada kenal cikgu shafie….???

  30. Wan, tahniah! baru jumpa blog ni….. teruskan…. semoga berjaya!

  31. Pewitttttttt….
    Welcome Kak Sal…Kehadiran kak Sal ke blog ini pastinya lebih meriah…bravoo

  32. Salam untuk kak sal……. Wan kamal kenal….?????
    Zainuddin tak ingat lagi ke…..???? Ye le… mentang2 dia dah jadi pegawai…. kita tetap cikgu cabuk!!! Saya dah masukkan gambar2 semasa kat UTM… Sila pergi ke Home… dan cari post yang bertajuk MEMORI MPTI/UTM…… apa2pun tq… kerana sudi masuk kesini.

    Mana rakan2 utm dulu….????

  33. saya bakal guru aje…sekarang tgh jalani diploma pendidikan lepasan ijazah. saya ada benda nak tanya. saya pening la mana nak cari kajian tentang pembelajaran berasaskan konsep dan aplikasinya dlm subjek KH

  34. Saudari Lizawati,

    kajian-kajian mengenai bidang Kemahiran Hidup boleh diperolehi di Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia. Cuba layari web FPUTM. Mana tahu ada rezeki saudari…

  35. Kami syarikat bumiputra berpengkalan di johor memasarkan set-set ABM & Kemahiran Hidup , berminat untuk mendapatkan produk / menjadi wakil kami tel/fax 07 388 3875 (waktu pejabat)

    • Golden Eagle sykt 100% bumiputra di Bt. Caves. Antara aktiviti kami membekal alat KHB & Lukisan Kejurutreraan.

  36. Salam KH
    Nama sebenar MD RAMDZAN JABAR , Mengajar di SMK RAJA ALI KL. Maktab perguruan MPTI JB- 87 hg 89 asas, khas MPTI 1994, Universiti – UPM 97-99
    Jika ada kawan-kawan layari laman ni balas le

  37. A.kum kawan2 .
    Bukan tak nak bersama dalam blog ni, baru je selesai selaras skor bersama kawan2. Anyway tahniah & terima kasih kpd semua rakan2 yang telah bertungkus lumus dengan penuh tanggungjawab menyelaras skor . Didoakan semoga diberkati dan dirahmati Allah kerja buat kita tu. Kpd rakan2 muslim, SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARRAK DARIPADA KAK NUN N FAMILY.

  38. wow..Kak Nun dah datang.( ingat kata2 Dr Khod…bapak datang..)

    terima kasih kak Nun.
    Selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat…

  39. salam ziarah..
    saya masih bljr kat upm,ambik bac.pend.sains pertanian minor KH.
    apae2 hal bleh share..
    mintk izin download ape2 kat blog ni…tq

    salamramdhan

  40. sama2…….

  41. Assalamualaikum … semua
    Tahniah untuk mu dan rakan-rakan KH. Sukses untuk semua. Baru nak join ni.
    Salam rindu di blog mu.

  42. salam cikgu Yatim..(member XPDC gua kat Bekok ni..) gua caya sama lu..

    Buat pengetahuan semua, cikgu Yatim adalah seorang yang berpengalaman dalam bidang m/pel KHB..graduate UTM you..

    Saya masih guna aplikasi software Enjin Tingkatan tiga yang beliau buat dulu semasa mengajar pelajar dan memberi ceramah kepada guru-guru KHB seluruh Malaysia..amat special..nanti saya upload kat sini.. TUNGGU….

    wan ahmad kamal

  43. Assalamualikum cikgu KH…….dulu kawe belajar kat MPT(96-99), patu sambung kt UUm lak…moga blog ni terus makmur n subur, sesubur Kemahiran Hidup di sekolah…En Nazri jadi pensyarah kawe masa dok perlis..

  44. Assalamualaikum cikgu KH…Ana Alwi, tuan punya Laman Kalam Abu Musaddad / http://ibnismail.wordpress.com…Emm terima kasih kerana letak link website ana kat blog ni…Teruskan usaha cikgu semoga ianya memberi manfaat kepada semua…Sekarang ana mengajar kat SK Tanjung Manis, Sarawak…Asal Kelantan…Dulu belajar kat Aceh, amik degree syariah (muamalat wal iqtisad)….Ila liqa’ maa salamah…

  45. Tahniah! First time jumpa lamanweb ni.Saya dulu student MPT 85-87,tapi graduate UPM.Sekarang mengajar KHB sepenuhnya dari dulu sampai la ni.Bila tengok gambar memori MPTI/UTM tu ada la sorang dua saya kenal,antaranya Sulaiman Gani,Salleh Othman,Mohd Pauzi Othman,Sek Soi Kim,Zainal Abidin Taha dll…..Wan Ahmad Kamal pun rasanya saya kenal.Anyway lepas ni saya akan selalu melawat sini.Komen saya lamanweb ini sangat berguna,teruskan yang terkini.Lupa saya……saya bertugas di SMK Bdr Rinching,Semeyih, Selangor.SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT HARI RAYA kepada yang mengenali saya.TAHNIAH!!!!!!!

  46. Buat Ramdzan B Jabar………masih di SMK Raja Ali,rumah masih di Tmn Tasik lagi,ingat aku tak..ala kita sama2 potong kayu kat kedai Wahab dulu….SLAMAT BERPUASA DAN SELAMAT HARI RAYA..MAAAAAF ZAHIR BATIN

  47. Cukup terharu dengan sokongan dari cikgu2 semua….
    slm hari raya….
    –Africk

  48. terima kasih saudara salim – kawanku…

    masakan tak mengenali saya, kenangan di Batu Pahat tetap terukir indah dalam memori…

    selalulah melayari web ini dan sumbanglah apa-apa yang patut demi anak bangsa kita..

    wan ahmad kamal

  49. Assalamualaikum…Saya madi dari kepala batas, penang nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin kepada semua guru-guru KH seluruh malaysia..

  50. Akum cikgu hayazi. Saya cikgu shahril azrin dari shah alam. Saya berminat dalam mempalajari cara membina kebun tanaman herba di sekolah. Jika ada cara yang efisyen, bagi maklumat itu kepada saya. Kirim salam saya kepada ustazah Mafizah. Saya kawan lamanya dulu.

  51. Tahniah! First time jumpa lamanweb ni.Saya dulu student MPTI 85-87,tapi graduate OUM.Sekarang mengajar BM & ICT di SK Tualang,P.Sena Kedah. Saya berasal dari Johor, Selamat berjumpa kepada rakan yang mengenali saya.TAHNIAH!!!!!!!

  52. Assalamualaikum. Salam perkenalan , kalau rakan2 lama MPTB 96/97 MPTI 2001 UTM 89/93 UTM 2002/04 tanya2lah koba kawe dok di hulu kelate ni, rasa teringat benar ko saing lamo, harap bahagia belakonyo.sudi2lah bertandang http://mdzaini.blogspot.com/. tq

  53. A’kum semua,
    nak perkenalkan diri..
    Nama = Halimah Md Ali
    Sek = SK Felcra Nasaruddin
    Maktab = MPPP

    ngajo khsr baru 3 tahun… minta jasa baik semua untuk berkongsi segala ilmu
    tq

  54. hallluuuu….salam 2 all
    i’m nu in teaching profesion nih
    hanye gstt(guru sandaran tak terlatih)
    bleh join ker…or there’s any law 2 join in
    ngajar khb-teknikal
    klu bleh nk mtk advice in teaching this subject
    i’m totally 0 in this
    hope evryone will give an advice 2 me :)

  55. Assalamualaikum.
    Salam perkenalan.

    • terima kasih En Nazeri..
      siapa pelajar MPT tahun 1989 mesti kenal dia ni..SUAK PGP MPT ni…
      kepada yang berminat nak mendalami ilmu pengetahuan dengan dia ni..email2kanlah padanya. Setahu saya belliau sedang menghabiskan pHD di UKM sekarang ni.

    • salam perkenalan kembali……
      saya pernah terjumpa saudara nazri lupa plak nak minta autograf……ha3….
      Rozina Ipoh

  56. Cikgu Yatim Maskun meninggal dunia hari ini akibat kemalangan dengan keretapi di Bekok dan akan dikebumikan di tempat kelahirannaya di Parit Yusof, Muar. Semoga Allah mencucuri rohnya. Marilah kita sama-sama menghadiahkan Al-Fatihah buat beliau…… Al-Fatihah.

  57. salam…
    Pagi tadi ( 2/3/2009 ) dapat berita yang kurang sedap didengari, Cikgu Yatim Maskun ( SMK Bekok ) telah kembali kerahmatullah kerana dilanggar keretapi di Bekok… sampaikan berita ini juga pada Cikgu Amin ( yang juga mengajar di Kelantan )… baru rasanya jumpa arwah raya tahun lepas… tak sangka begitu cepat dia tinggalkan kita.. harap Abg Wan masih ingat pada saya yg juga pernah mengajar di tempat yg sama.. kini saya bertugas di bandar Segamat.. kalau senang hubungilah saya ( 013-7649573 )… harap abg wan cepat buka mesej nie…

  58. Tahniah…blog ini membuktikan bahawa guru-guru khb guru2 bertaraf dunia….

  59. salam…saye masih lagi dalam kursus perguruan, maktab penang..selama ni saya search web/blog, tak pernah jumpa blog yang menyatukan cikgu-cikgu K.H…saya puji atas usaha mewujudkan blog ni..tahniah cikgu..harap diperbanyakkan info tentang ilmu kenahiran hidup agar dapat dijadikan panduan bakal-bakal guru..seperti saye..insyaallah..

  60. salam. nama saya MOHD FAAIEZ. Mengajar di SMK Asyakirin, Bintulu. Asal saya dari kelantan. dulu belajar upsi. saya memang option KH. tapi sekarang baru tahun kedua mengajar. alhamdulillah sekarang pun dapat mengajar KH. saya tengok blog ni bagus betul. sama-sama kita jadikan blog ni satu medan ilmu.

  61. AssalamMualaikum…
    Nak join korang la, teman bertugas kat SMK Tenggaroh A, Mersing. Dah 13 tahun jadi cikgu KH. Dulu teman belajo kat MPTI (1994-1996). Kalau ada sesape yang kenal teman, atau rakan lama yang lost contact. Hubung-hubung le teman. At last, teman ucap tahniah atas adanya laman KHB ini, sekurang-kurangnya bertambah juga ilmu dan rakan sealiran dan se-KH. Boleh tukar-tukar bahan.

    Wassalam.. Teman Baru….Kijai

  62. salam….tahniah, blog ni amat membantu bagi guru2 kh macam saya

  63. emhh macam menarik…ada pelbagai info..baguih..baguih… :)

  64. salam.. saya nk tnya klu ada sapa2 kt sini yg sdh @ bhjt nk smbg master vok kt upm. blh tk share info dgn saya?

  65. Saya guru KH sekolah rendah………….laman ini memberi banyak info berkaitan KH tahniah………. Saya mengajar di SK. Sung Siew.Sandakan dan sekarang sedang kursus PGSR-Reka Bentuk Dan Teknologi di IPGM Kampus Keningau.Sabah. Jika berminat bolehlah lawat http://khsrkobtar.tripod.com/ untuk berkongsi maklumat tentang pengurusan bengkel KH terutama Guru-guru sekolah
    Rendah….

  66. salam…saya mahasistua pgsr rbt kat ipgm tun hussien onn.boleh join u all kat sini?skrg ada 2 assignment..sapa2 ada nota ringkas2 tentang rbt 3101 leh bantu saya..email kat sini.tkasih…

  67. bley sye taw..kursus reka bentuk dan teknologi nie berkaitan ape yea?perlukan bantuan anda..

  68. hebat….laman web yang banyak memberi info ttg KHB,,,,,,,,,,banyak membantu saya dalam mengajar KH..,saya bertugas di SMK Datuk Hj Mohd Nor Ahmad,Pulau Pinang…,dulu study kat UPM. ( 2003 -2007).,opsyen SRT dan KHB.Apa pun tahniah dan teruskan usaha murni ini.Apa2 info ttg KHB bolehlah share dgn saye……..

  69. AssalamMualaikum…
    Nak join korang la, teman tukang ngajar jugak, duduk kat Mersing. Teman ingat nak ambik course KH macam engkau orang jugak, tapi ragu2, takut tak boleh ikut, maklumlah otak dah berkarat . Untuk makluman, teman sedang Kursus KDP 14 Minggu Pra sarjana Muda OUM. Tengah fikir nak pilih 2 subjek minor. Hajat nak pilh BM ngan KH.

    Takut assigmentnya susah. Payah nak cari bahan.

    ok. T. Kasih, jumpa lagi

  70. Salam !
    Saya ni dah lama mengajar dalam bidang Teknikal , mengajarpun dah 23 tahun di SMT tapi la ni ( sejak 2008 ) joint dgn kawan PGSR ( RBT ) jadi saya rasa ruangan ini dapat membantu saya untuk mengenali KHSR . Harap kawan2 dapat bantu , terima kasih .

  71. Nama saya Yap Sao Wen, mengikut pengajian di UTM, nama kursus Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (KHB) pada tahun 1996-2000. Ada tak course mate kat sini?

  72. Mustakim Ahmad. UTM Skudai 2005-2009. Baru lepas konvo. Tgh menunggu posting. Harap dapat beri tunjuk ajar lagi daripada cikgu2 semua…

    chilva2.blogspot.com

  73. Assalamualaikum dan salam perpaduan

    Tahniahkepada semua guru sama ada opsyen kh atau pun sekadar mengajar subjek kh yang menggunakan laman interaktif ini sebagai perkongsian ilmu. kepada pembina web, setinggi-tinggi tahniah, moga Allah memberkati usaha anda ini.
    Saya johnwoo, MPT 1996-1999, KDPM Math/KH. Kini UTM 2006-2010 SM Teknologi serta Pendidikan (KH) – SPACE. Berkhidmat di JPN di sebuah negeri sebagai penyelia data bagi Unit Sekolah Menengah. Adakalanya, perlu dibangkit juga tentang perkhidmatan, beban tugas dan apa-apa yang berkaitan dengan pengurusan sekolah supaya maklumat ini boleh dikongsi bersama, dihadapi bersama dan diperjuangkan bersama. Wasalam…

  74. Assalamualaikum, Rusnani bt Awang, kursus perguruan di Maktab Perguruan Teknik 1986-1988, kini mengajar di SK Kuala Medang, Raub. Kini saya mengikuti PGSR RBT di IPGM Kampus Pendidikan Teknik sesi 2008-2012. Pernah 16 tahun mengajar KH di sekolah menengah.

    • haii kak nani still remember me..jengka 21 1992-1994..sekarang kat smk seri bentong

    • Assalamualaikum Kak Rusnani…….kita ni satu batch ye….
      saya mganjar di Perak…..Ipoh dlm 8 thn ni….
      salam perjumpaan semula…
      jika jumpa kawan2 di MPT sampaikan salam penuh takzim dari saya ya….

  75. actually…sy lum mengajar lg..still kat upm lg dan bakal guru KHB ERT…sy harap dpt tunjuk ajar dari cikgu2 semua…

  76. Assalamualaikum. KPLD KH/KMT MPBP, Batu Pahat 96-97. sekarang di JPN Pahang. Tahniah cikgu. Satu masa dahulu (1999), saya pernah mencadangkan kepada JK Panitia KHB daerah untuk mengadakan komuniti forum sebegini untuk perkongsian ilmu & pengalaman demi kebaikan guru kh dan pelajar. Sbb teknikal, tidak terlaksana, tetapi melihat kpd usaha cikgu ini, syukur akhirnya keranaAllah makbulkan jua. Allah itu Maha Mendengar dan kaya. Tahniah cikgu dan teruskan usaha ini. Saya akan masukkan pautan website cikgu ini di website teknik vokasional, akademik JPN Pahang. Harap cikgu setuju.

  77. haiiii saya bekas mpti 1990-1992..mengajar khert 16 tahun…dah..sekarang kat sekolah model khas smk seri bentong..where my frennn

  78. hai, tahniah kepada pembangun web ini. harap-harap kita dapat manfaat dari usaha anda..dan sy msh lg menuntut di UPSI dlam pend KH..n sy msh byk ilmu ttg KH..

  79. Salam…
    Tahniah atas usaha membangunkan web ini.. untuk kita sama2 berkongsi segalanya tentang KHB.
    Berapa tahun lamanya mengajar pun, kita tidak akan pernah sempurna dan mahir dalam semua perkara dalam KHB ini.. Yang lama tak semestinya cukup mahir(cthnya saya….) dan yang muda tak semestinya cetek ilmu…
    Sama-sama lah kita berkongsi.. Tahniah dan terima kasih tuan pengusaha!!

    • terima kasih cikgu zana,
      kenyataan cikgu ada kebenarannya. Saya pun masih belajar lagi ilmu mengenai kandungan KHB. Sesungguhnya ilmu itu semakin banyak yang dipelajari, semakin banyak lagi yang kita nak ketahui..

  80. Assalamualaikum. Saya dulu masuk MPT dari MPIK lepas SRT tukar KH 89-91. nama glamer ni mesti ramai kenal.Sekarang sambung mahasistua PGSR RBT ka IPGM Perlis.Ketua panitia KHB ngajor ting. 1 PTN,KT dan ting 3 ERT. Pentaksir kawasan KH/ERT. Suka sangat laman web ni…. tahniah

  81. bagiuh juga benda macam ni ada. aku masuk mpt tahun 87-89, lepas tu masuk utm sam dengan africk jinggo 94 -97 wa ketua kumpulan . baru jumpa benda macam ni. ingatkan cikgu kh tak reti benda canggih ni. teng q deen

  82. MPT 87/89
    UTM 94/97
    KETUA KUMPULAN

    • apa khabar, ingat aku lagi x. la ni ajaq di pahang

      • naper tak ingat nya…..
        kau ngar sekolah mana….????
        Janum apa cerita…???
        Abd Talib…..??? dah jadi orang kuat LPM.
        Salmiah Jaba dah DG48……
        Kau…..????

        kirim salam untuk rakan2 lain….

      • aku kat pulau tawar jerantut. dah gc 44. …..

        janum pensyarah maktab sabah, dah dpt 2 orang……

        abu talib dulu selalu jumpa,………

        omar eting orang kuat ppd tempat dio……….

        salmiah juga dah banyak kali jumpa, bab pentaksiran. ……..

        tak gi hwa lian ke azahar n mat daud masih ada di sana.

      • kawan2 dah bagus2 blaka….. nasib le aku….. dg44 time base aje…. cam ner kau mintak gc 44 pulak…kan dah sampai umur…??? 2 orang….lama jugak aku dengar tu…diam2 ubi berisi….. klau jumpa azahar dan mat daud kirim salam aje.. Zainol ada jumpa kat KB dulu..

      • Kawe lo ni dok cari modul pnp khb. ……,

        dalam web ni tak der pulok………

        klau sapa-sapa ada boleh kita share……..

        janum ape khabor. cuti x klik snjung

      • dengar-dengar mat daud dah gc jugok

      • p0uas kawe cari gambar memori mpti/utm x dok pung

      • ado weh….. mu cari next page…. memori….

        ado….

  83. sy wan sharina…bljr kat UTM…sar.muda teknololagi serta penddkk kemahiran hidup…2004-2008. sekarang kt smk meru…..

  84. Terima kasih kerana memudahkan saya untuk mengkaji penggunaan IT dalam KH dr pelbagai aspek.Sy rohana KHB(S.Pertanian(PSM) MPTB 1994-96.Jasa saudara akan dikenang.

  85. Asal Kelate tapi loni duk Brunei (Daerah Jel Lour)
    Ajar KHB(Pertanian) Elok dimasukkan juga bahan-bahan KHB pertanian untuk menjulang dan memantapkan lagi kite-kite……

  86. saya janom rakan UTM dulu din kawe kat IPG Kampus Rajang Sarawak , magri sini jala jala cari kenalan

  87. nak dapatkan maklumat sejarah Kemahiran Hidup kat mana , rakan boleh tolong ada maklumat cl no 0198187244

  88. mai joint belajar autocad di utm 21 – 24 Dis 2009 bayaran rm 900

  89. salam, terima kasih dgn kewujudan blog ini, saya selalu membacanya. sy zulmajdi dari smk seri lipis pahang, ambik kpli kat mpti tahun 2002, mmg beruntungla jd guru kh, kalau kene dgn caranya budak tak pandai pun buleh dpt A.. Semoga k.hidup terus cemerlang di masa2 akan dtg.

  90. Assalamualaikum,saya mohd najib yunos,bekas pelajar MPTI,johor-1994-1997,dah mengajar khsr 12 tahun,kini bertugas di SK SELAYANG JAYA,BATU CAVES SELANGOR.sekarang sambung belajar dalam PGSR-RBT kat ipgm kampus teknik,KL.kawan-kawan lama dulu,kalau ingat,hubungi saya…..

  91. Saya jamasri bin johari upm 1989-1993 major sains pertanian minor kemahiran hidup. Kepada kawan-kawan lama yang saya cari kalamullah ali raza(johor) mat ju (kelantan) sila contact saya dengan segera. wan ahmad kamal ni satu kelas dengan saya rasanya (kelantan). Saya mengajar di SMK Dato Idris, Pengkalan Baharu, Pantai Remis, Perak. Tq for blog ni tapi kena hebahkan secara meluas lagi dan kongsi bersama bahan p&p KHB untuk peningkatan KHB.

    • terima kasih saudara Jasmari. Mungkin tak lama lagi jumpalah rakan-rakan yang dirindu itu..dan setahu saya Wan Ahmad Kamal tu graduate UTM, bukannya UPM..mungkin nama sama kot…cuba lihat muka dia kat sebelah kanan tu…anyway, tak salah kalau nama serupa dan tak salah nak kawan dengannya. kat blog ni pun banyak sumbangannya..Happy teaching 2010

  92. asalamualaikum.. salam perkenalan… web ini amat menarik dan merupakan gedungb ilmu kepada say yang baru mengajar kh ni… terima kasih cikgu din

  93. hai…. saya khailmi. Baru mengajar di SK Pulau Meranti, Puchong…. salam perkenalan

  94. salam, saya nahar dari kuantan.
    kat mpt seni perusahaan 88-90
    tahniah, kerana dpt menyatukan guru2 khb
    semoga usaha murni ini dpt diteruskan.

    salam kontek perdana…
    73…

    • salam saudara nahar,

      saudara mungkin kenal dgn nazeri mohamad (SUAK, sekarang sedang buat Phd di UPM), ghazali (exco sukan, sekarang kat kementerian pelajaran) hatta ( sekarang kat IPG Sultan Mizan), Razak adom ( orang kuat LPM) dan ramai lagi. selalulah kat blog ni..leh kita virtual meeting..almaklumlah, semua sibuk dengan tugas dan urusan keluarga..

  95. cikgu,
    ingin bertanya modul 4 ( 4.5 )
    pada pendapat cikgu, litar bergambar yang mempunyai penggunaan lebih daripada 3 wire jumpers, adakah salah???
    bagi saya xpenalize pelajar saya n still bagi A pada mereka yang dapat mempersembahkan litar bergambar yang tepat, betul, kemas dan bersih. pada tahun yang lepas seorang pentaksir kawasan datang membuat pentaksiran, majoriti pelajar mendapat D , kerana menggunakan wire jumpers lebih daripada 3. harap cikgu boleh ungkaikan kekeliruan saya. tq

    • salam cikgu keliru..

      usahlah pakai id camni..makin keliru saya dibuatnya. he he he.
      Modul 4.5 ialah menilai pelajar dalam konstruk kemahiran amali. aspek yang ditaksir ialah membaca dan menterjemah lukisan skematik kepada lukisan bergambar. Bagi melayakkan pelajar mendapat gred A, pelajar mestilah menterjemah litar dengan betul, mengenalpasti kekutuban komponen dalam litar,melabel semua komponen dengan betul dan lukisan bergambar kemas dan bersih.

      seseorang calon akan diberi gred D apabila membuata kriteria menterjemah litar sahaja. Ini bermakna calon tidak menterjemah litar dengan betul, komponen di dalam litar bergambar tidak dilabel kekutubannya, label kalau ada pun tak betul dan lukisan tidak kemas dan tidak bersih.

      fwd frm
      wan ahmad kamal

      Apabila sesuatu litar terlalu banyak wayar jumper, peratus kemungkinan kesilapan menterjemah adalah tinggi. Saya cadangkan cikgu menggunakan litar yang simple sahaja TETAPI hendaklah mematuhi sukatan pelajaran. Ini penting kerana kita mengajar berdasarkan SP dan HSP.

      Cikgu bolehlah meminta pelajar membaiki semula eviden supaya pelajar layak diberi gred A selepas ditaksir oleh pentaksir kawasan.

  96. sy leez, cikgu dari smk bukit gambir penang. tahun ni thn ke2 jd cikgu kh..28 jan ni kena interview..doakan sy ok..dulu stdy di upsi (DPLI)

  97. salam untuk semua guru KHB

    kawe ore kelate weh

    dulu ngaji kat MP Batu Pahat tahun 91-94

    mana saing-saing ngaji maktab dulu
    tak lupa kepada pengendali web ini, terus usaha anda. ada banyak faedah

    salam

  98. Sy Nor farhana lepasan UTM Skudai 2005-2009.Skrg mengajar di SBPI Pekan…

  99. Nor farhana.UTM Skudai 2005-2009.skrg mgajar d SBPI Pekan..

  100. Hidup KH….
    HIdup KH…..
    Hidup KH…….

    pernah belajar di UTM Skudai 2005-2008 PKPG
    sekarang mengajar Kemahiran Hidup pilihan Pertanian
    tingkatan 1 dan 2
    T.Q

  101. salam,
    sy msh menuntut di IPGM kampus tun hussein onn btu pahat.
    opsyen RBT-pismp semester 7 skang ni….

    tima kasih krn menyediakan blog ni…sgt brguna

  102. ade x sesiapa yg contoh kajian tindakan….sy sdg mencari proposal

    • saudara Muhd Khalil Husyairi,

      contoh KT tak ada, tapi boleh laa saya berikan format mudah untuk buat KT. – Maaf ya saudara W.Ahmad kamal n company, saya tolong beri respond kepada bakal guru RBT .

      • terima kasih cikgu nita. sumbangan sebegini memang dialu-alukan demi pelajaran anak2 kita semua..terima kasih..

  103. salam .. nak tanya laa .. ada tak sekolah kemahiran utk lepasan upsr. Kalau ada boleh tak lanjutkan info .. so sy dpt contact org yg berkenaan.

    Sy bertanya utk anak saudara sy .. dia mmg kurang minat dlm akademik.

    Hrap dapat membantu ..

    wsalam

    • saudari Yan,
      sepanjang tilikan hamba, tidak ada sekolah/institusi yang menawarkan secara formal bidang teknikal atau vokasional bagi pelajar lepasan UPSR. Sekolah-sekolah vokasional atau teknik hanya untuk pelajar lepasan PMR / tingkatan tiga sahaja. Saya cadangkan anak saudara Yan dihantar ke sekolah akademik biasa dahulu. Pada peringkat menengah rendah, subjek Kemahiran Hidup ada ditawarkan kerana mata pelajaran ini adalah merupakan subjek teras dan diajar disemua sekolah kerajaan seluruh Malaysia. sekian.

      fwd frm wan ahmad kamal.

  104. salam…

    saya lepasan Politeknik Ungku Omar 1999-2002..
    sekarang mengajar KH di SM Swasta Saleha Genting Highlands..

    Salam perkenalan buat semua…

    terima kasih

    • Sykt saya LKJ Entenrprise dr Bt. Caves baru mengembangkan operasi membekal bahan KK KHB. Alat LK dah lama.
      Harap dapat diberi peluang.
      019-6906190.
      Bekas PPPS, LPM,KPM.

  105. boleh tak nak dapatkan set soalan untuk kaji selidik pengurusan bengkel khb, ada member nak buat tesis masters. Harap kawan2 KHB boleh forwardkan. TQ.

  106. saya merupakan xmpti 92-94 khb-kmt. mengajar di dua buah sekolah iaitu SMK Beserah dan SMK Jengka Pusat 1. Berhenti kerja pada tahun 2005 . Sekarang menjawat jawatan sebagai pengarah urusan Superbest Power (M) Sdn Bhd.
    Bangga gak jadi cikgu ni..sesungguhnya ianya perkerjaan yang mulia. Wahai rakan2 cikgu ajarlah dengan keikhlasan sesungguhnya keikhlasan itu mencerminkan keperibadian anda.

  107. salam cemerlang buat semua, saya Saiful Nizam Othman, Dip. Pertanian UPM 2000, Bac. Pend Sains Pertanian UPM 2003, sekarang mengajar KHB PK di SMK Taman Desa KL.

  108. salam….

    saya guru KHB dekat SMK Tagsan Semporna..

    sebelum ni…belajar Dekat UTHM ,DPLI (KHB)

  109. Tumpang berbangga ada blog ini…harap ada soalan latihan dan peperiksaan untuk dikongsi bersama

  110. salam, sy mpbp johor, khb spn 94/96, lpas tu sambung belajar kat upm pkpg sains pertanian 2001/04, skrang sedang sambung master pendidikan sains pertanian di upm, dapat tawaran biasiswa HLP KPM. sesiapa yg megenali, sila hubungi saya.

    tahniah, bayk info dalam web ini, teruskan dgn info2 terkini

  111. Noor Hisyam Bin Mhd Jaini
    SK Raja Muda integrasi Shah Alam

    Tahniah atas blog yang ilmiah ini. banyak yang bolrh dikongsi bersama walaupun berlainan tahap. tetapi ilmunya amat bermakna.

    Tiada opsyen berkaitan khb cuma pengalaman mengajar 8 tahun je di sekolah rendah.

    tahniah sekali lagi dan Selamat hari guru

  112. SEK.. AG. MEN. TINGGI HISAMUDDIN JLN KOTA RAJA KLANG.

    Saya mohon dgn kawan2 kalau ada bbm untuk litar skematik dan gambar2 jenis2 lantai n agen pencuci. jzkllah

  113. Salam…

    Saya guru KHB SR….website ni memg bagus utk info…tp….boleh x bantu saya daptkan website KHB SR s rujukn?

  114. Salam..Wsite ni memg bagus. Boleh saya buat reference..tp…Saya mengajar KHB SR…klu ada mana2 link/wsite y bersesuaian boleh share x?TQ

  115. saya bakal guru..
    program pismp kemahiran hidup sekolah rendah
    saya nak tanya tentang peluang untuk sambung master bagi kemahiran hidup
    nak sambung dekat U mana ye cikgu?
    ada biasiswa ke?

  116. Assalamualaikum w.r.t.

    Bagi makluman sudara/i yang bertanya dan bagi yang lain-lain, buat masa ini di Malaysia atau pun diseluruh dunia.. masih belum ada lagi program Master dalam pengkhususan Pendidikan Kemahiran Hidup. Walaubagaimana pun, dalam konteks pendidikan peringkat sekolah menengah di Malaysia, kemahiran hidup adalah sebahagian daripada komponen dalam Pendidikan Teknik dan Vokasional. Justeru itu, terdapat beberapa buah universiti yang menawarkan program Master Pendidikan (Teknik dan Vokasional) seperti UTM. DI UTM kami menawarkan program Master dalam 3 mode, iaitu Penyelidikan Spenuhnya, Penyelidikan dan Kerja Kursus dan Kerja kursus sepenuhnya. Untuk makluman lanjut, sila lawati laman web utm.my.

    Sementara itu, mengenai biasiswa, pihak universiti di mana-mana pun tidak menyediakan kemudahan tersebut, tetapi sedia membantu memberikan khidmat nasihat bagi memperoleh biasiswa. Pada beberapa tahun sebelum ini, saya difahamkan bahawa guru-guru yang sedang berkhidmat di berikan peluang untuk melanjutkan pelajaran kepringkat pasca sarjana dengan diberikan biasiswa dibawah tajaan Kementerian Pelajaran.

    Harap maklum.

    • Terima kasih Dr. Safarin….teringat kata-kata Dr. Rashid..Degree KHB di UTM adalah degree ‘ first in the world’….Tabik Dr. Rashid bin Rajuddin dan Dr. Safarin..

      wan ahmad kamal.

  117. terima kasih kepada admin cikgu Africk Jinggo dan Dr. Safirin kerana sudi membantu :)

    insyaallah nanti saya akan cari peluang untuk sambung belajar

  118. salam..

    saya cikgu nursuhada omar..asal terengganu..sekarang mengajar di sabah..

    dulu ambil degree pendidikan teknik dan vokasional di kuittho(skrg UTHM) tahun 2001-2005..

    mengajar baru 3 tahun..terjun ke bidang kemahiran hidup baru 2 tahun..

    tahun ni tahun pertama jadi ketua panitia kh dan merangkap ketua pentaksir sekolah utk KT..

    diharap cikgu2 yang berpengalaman dalam kh ni sudi membantu dan memberi pandangan untuk saya memajukan diri, murid, guru kh saya n sekolah saya ke arah yang lebih cemerlang…

  119. Saya cikgu dari Kelantan.Belajar di MPT 80/81.Kalau kira pengalaman memang lama. Sekarang ni rasa susah nak dapat buku rujukan yang lengkap dan mendalam. yang ada di pasaran tak banyak maklumat yang dicar

  120. mpt kl – kh (1996)
    UTM – Kh (2000 – 2004 – PKPG)

  121. saya cikgu norlaila ismail, mengajar di SMK Tok Sera kuantan, KHB ( kemahiran Teknikal )…dulu maktab Teknik Cheras tahun 1996 (KPLD-KH).. bagus website ini banyak ilmu dapat dikongsi bersama… sekarang dah ada degree masih mengajar KH dan Teknologi Kejuruteraan… best subjek nieeeeeeeee

    • SALAM. .Sy cikgu Rostam, anak jati Pahang.Bekas pelajar SMT Kuantan, guru SMT Trg. & SMT PP, & KPP di LPM, KPM. Baru bersara awal setelah berkhidmat di LPM selama 21 tahun. Kini mengendalikan sykt sendiri di Batu Caves.Operasi meliputi kerja perunding struktur kejuruteraan civil, pembinaan rumah persendirian, program motivasi LK(spm) & kaedah pembinaan item, pembekal alat KHB & LK, recycling. Diharap diberi peluang. WASSALAM. 09-6906190

      • tahniah cikgu Rostam kerana berjaya buat bisnes sendiri. Tuan ada banyak kekuatan untuk mengembangkan bisnes kerana ramai yang mengenali tuan. semoga usuha gigih tuan akan membuahkan kejayaan.

      • my super senior kot… me TI kuantan batch 96.. salam kenal en. rostam..

  122. Saya Yuszalina binti Mohd Yusoff, mengajar khb-kt di SMK Desa Cempaka, Nilai, Sijil perguruan asas di MPBP dan PKPG 2002-2005 juga di MPBP-UTM.

  123. saya saiful mengajar khb di sabk ad diniah jelutong changkat jering..perak…..UPSI

  124. Saya Noraida Binti Rashid, mengajar di SMK Kompleks Rantau Abang,Dungun, Terengganu, KPLI di Maktab Perguruan Temenggong Ibrahim – 2002 – KH (Sains Pertanian). X sangka ada blog khas utk cikgu cikgi kh…..

  125. saya abrizah a rahman. berkhidmat lebih kurang 22 tahun. 3 tahun berkhidmat di smk kota marudu sabah, november 1991 bermula berkhidmat di smjkc pei hwa, sg mati, ledang, johor sehingga sekarang.
    opsyen psm perdagangan dan pernah mengajar KH pilihan 1, 2 dan 4. dan sekarang lebih menumpukan pada pilihan 2.
    saya adalah hasil keluaran guru dari maktab perguruan gaya kota kinabalu (1986 – 1989).

    terima kasih dan tahniah pada empunya laman web kerana usaha beliau banyak membantu saya sekarang utk meningkatkan lagi prestasi pengajaran KH saya.

  126. salam kenal,

    nor suhaida
    kpli kh teknikal/lukisan kejuruteraan 2006 mktb perguruan teknik cheras

    pendidik di smk sultan abu bakar kuantan pahang
    ajar kh teknikal form 1 n lukisan kejuruteraan form 5

    tq kpd pembangun lmn web ini kerana byk input yg diperolehi… insyaAllah kita boleh sama2 berkongsi ilmu..

    tahniah!

  127. salam.. kembali lagi..cik din jingo.
    kat atas tu aku nampak fauzi gelap dan pauzi midun.. wai hangpa kasi mai no tepon

    aku la heheh malu mau cakap.. nanti hangpa kontek aku kasi cerita..
    0148484850 / 0127848424

  128. salam…. saya mengajar khb di smk sungai kob , karangan , kulim, kedah ….bersekolah di smk tengku ampuan intan , k.berang, trg … dulu degree kat umt … pas2 sambung pendidikan dpli kh kat upsi …

  129. saya zain dari kluang,johor.telah membantu ramai student2 dari ipta dan ipts serta politeknik dalam merekacipta,membangunkan dan membuat serta menjadi juru-perunding projek2 elektronik untuk akhir semester mereka.saya berpendidikan elektronik serta telah bekerja disyarikat multinasional spt jepun dan us selama 12 tahun.ada diantara projek yang saya cipta untuk student di ipta telah memenangi pingat emas (gold medal) dalam pertandingan inovasi.saya juga telah mengkormersialkan produk ciptaan saya dipasaran malaysia melalui syarikat saya.disamping itu saya kini giat membuat R&D untuk produk komersial terbaru ciptaan saya.Saya juga berminat membantu mana mana “sekolah menengah kebangsaan” di malaysia untuk melatih tenaga pengajar mereka dalam bidang kemahiran elektronik sekiranya ada peruntukan dari sekolah tersebut,disamping membuat projek elektronik……berminat hubungi email… myroztech@gmail.com

  130. saya nak tau ada tak sekolah menegah daerah klang yg ada tawarkan sain pertanian utk subjek kemahiran hidup
    kalau ada sapa tau tolong bg tau nama sekolah

    trima kasih

  131. Assalamualaikum dan salam 1Malaysia kepada warga pendidik terutama sekali guru bidang PTV. Marilah kita bersama-sama memartabatkan serta meletakkan PTV dalam landasan yang betul menjelang 2020. Saya yakin dan percaya bahawa guru KHB yang rata-ratanya mengajar RBT bersungguh-sungguh memperjuangkan aliran PTV di sekolah menengah harian agar diletakkan setanding dengan matapelajaran utama yang lain. Apa yang penting sekarang adalah perlu dizahirkan dalam bentuk ilmiah serta perlu memperbanyakkan kajian tindakan/keperluan serta penilaian yang dapat dibincangkan dalam seminar ataupun penulisan dan juga jurnal. Saya mencadangkan agar guru PTV dapat menjadi ahli persatuan PTVM dan terlibat secara aktif sebagai pembentang atau peserta seminar pendidikan teknik dan vokasional yang diadakan setiap tahun. Kalau tak silap saya, Insyaallah bulan Feb 2011 akan diadakan seminar PTVM. Bersama ini disertakan url untuk bacaan tambahan. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B9853-51JPPMH-1S-1&_cdi=59087&_user=167669&_pii=S1877042810020537&_origin=browse&_zone=rslt_list_item&_coverDate=12%2F31%2F2010&_sk=999929999&wchp=dGLzVzz-zSkzk&md5=9c597397e892fe608d4ddf8d4c1022c6&ie=/sdarticle.pdf

    • Waalaikummussalam,
      Saudara Nazeri yang saya hormati.Cadangan saudara itu amat saya sanjungi dan hargai.Malangnya saya bukan lah seorang guru.Saya adalah bekas pelatih Institut Kemahiran Mara (IKM) dlm bidang elektronik Instrumentation.Serta bekas pelatih bidang Elektronik Customise di Institut Latihan Tenaga Pengajar Lanjutan Kemahiran Tinggi (CIAST). saya juga adalah seorang pekerja industri elektronik di multinasional company yang amat ingin menyumbangkan sesuatu untuk tujuan pendidikan.Keinginan ini timbul setelah saya membantu dan menunjuk ajar pelajar2 dari beberapa institusi pengajian peringkat pertengahan dan tinggi negara untuk final projek mereka (elektronik).Rumusan saya hasil dari pengalaman itu ialah “Asas praktikal mereka amat lemah”.Teori mereka amat hebat.Jika ada ruang yang amat sesuai diberikan,saya akan berusaha sedaya upaya untuk membantu dan berkongsi ilmu pengetahuan bagi sama sama meningkatkan kemajuan bidang kejuruteraan elektronik dinegara ini.Terutama di sekolah2 menengah.Saya dapati ianya adalah tahap sekolah rendah di negara Jepun dan US. Jika ada pihak sekolah yang sudi untuk berkongsi dengan saya ilmu pengetahuan ini,insyaalah saya tidak teragak2 untuk bersetuju.
      Tq.

      • terima kasih saudara zain.
        Mungkin saudara ada beberapa idea untuk diketengahkan di sini untuk tujuan itu. Ilmu yang ada sebaiknya disebarkan. Semakin maju sesebuah negara itu, semakin percuma ilmu pendidikan untuk anak bangsa.

      • Terima kasih dan sekalung tahniah diucapkan kepada En. Zain di atas keprihatinan dan usaha-usaha murni yang telah dilakukan dalam mengangkat martabat dan persepsi masyarakat terhadap bidang PTV. Bidang ini sepatutnya menjadi keutamaan dalam sistem pendidikan negara kita, kerana di negara maju perkataan vocational itu sendiri ditafsirkan sebagai vacation iaitu pekerjaan. Jadi segala disi[plin ilmu yang mengajar atau melatih pelajar kita untuk pekerjaan digelar vocational. Maka kita perlu memperbetulkan persepsi ini. Saya ingin mengajak rakan-rakan yang telah lama berkecimpung dalam bidang ptv ini agar bersama-sama bergerak dalam membantu pihak kerajaan merealisasikan transformasi dan inovasi pendidikan kebangsaan dalam bidang PTV ini. Saya fikir, cabaran utama dalam bidang kita ini adalah untuk merubah paradigma para pentadbir, pendidik dan pelajar dari sektor awam mahupun swasta untuk melaksanakan satu transformasi secara holistik supaya kita bersedia mengharungi arus globalisasi dan teknologi yang tidak menentu. Kita mesti berani untuk meneroka pendekatan terkini misalnya pendekatan competencies based ataupun skill based, melakukan inovasi dan beriltizam tinggi untuk melakar kecemerlangan melangkaui zaman. Saya ingin memetik ucapan YAB Menteri pelajaran sempena sambutan hari guru yang lalu, katanya:’ bagi menghasilkan pendidikan yang bermutu, guru perlu melakukan anjakan paradigma dalam melaksanakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran yang menggalakkan murid untuk berfikir secara kreatif dan inovatif. Menurut beliau lagi, kita perlu berganjak daripada pendekatan Model Kilang Penghasilan Pendidikan (Factory Model Of Producing Education) kepada Model Penciptaan Pengajaran dan Pembelajaran yang memberangsangkan minda, yang menguji daya kreativiti dan inovasi, yang mencungkil keupayaan menyelesaikan masalah dan mengasah ketajaman penaakulan (reasoning) murid. Ertinya, orientasi pengajaran dan pembelajaran mesti berganjak daripada pembelajaran berbentuk hafalan (rote learning) kepada pembelajaran yang memberangsangkan akal (mind stimulating learning)”. Untuk pengetahuan En. Zain, buat masa ini saya cuba fokuskan kajian dan penyelidikan dalam pembangunan kurikulum untuk sekolah menengah harian dimana dimasukkan unsur kreativiti dan inovasi merentasi kurikulum dalam sistem pendidikan dinegara kita bermula dengan perlaksanaan KSSR mulai tahun ini dan disekolah menengah harian tak lama lagi. Bagi saya, kemampuan untuk bersaing dalam arus globalisasi banyak bergantung kepada keupayaan kita untuk membangunkan pendidikan yang dapat melahirkan murid yang kreatif dan inovatif. Semua usaha transformasi pendidikan ini dilaksanakan kearah membangunkan potensi individu secara holistik dan bersepadu. Memperkasakan PTV adalah merupakan salah satu komponen NKRA bagi KPM kerana aliran teknik dan vokasional akan diarusperdanakan selaras dengan keperluan industri. Saya mengharapkan en. Zain dan rakan-rakan yang lain dalam industri akan sedia menyumbangkan buah fikiran dan cadangan membina bagi merialisasikan konsep 1Malaysia dengan penggunaan kurikulum standard dalam sistem pendidikan di negara kita ini.
        Sekian, terima kasih.

      • Terima kasih En. nazeri. Untuk pengetahuan semua, saudara nazeri 100% terlibat dengan pendidikan teknik dan vokasional. Beliau sekarang sedang menghabiskan pelajaran di peringkat Doktor Falsafah. Semoga apa yang dicadangkan dapat dimanafaatkan terutama kita yang terlibat dalam dunia PTV.

        Bagi guru-guru KHB, bersedialah untuk memartabatkan bidang kita. Sekiranya tiada apa-apa masalah, penggunaan Standard Prestasi untuk mengukur pencapaian pelajar di tingkatan 1 akan dilaksanakan mulai tahun 2012 ini. Mesyuarat-mesyuarat penataran mengikut zon akan bermula pada Ogos 2011 ini. Insyaalah.

  132. Makluman kepada warga pendidik PTV sama ada di SMK atau di SK. Tarikh tutup permohonan `Program Pensiswazahan guru adalah pada 7 Jan 2011. Sila masuk ke link web ini untuk permohonan online dan maklumat lanjut.. http://apps.moe.gov.my/kdp/ppg/ . Gunakan peluang ini untuk upgrade diri kita dlm bidang teknikal dan vokasional. Juga bagi mereka yang berminat untuk sambung master dan Phd secara part time di IPG Kampus sultan Mizan, Besut,Trg dgn kerjasama UPSI dan tarikh tutup untuk pakej ini adalah pada 5 Jan 2011. Sila klik link ini untuk lihat iklan kursus yang ditawarkan. http://ips.upsi.edu.my/images/stories/image/upsi%20final.jpg. Harap maklum dan terima kasih.

  133. Fakulti Kejuruteraan U…

    ada pandangan mengatakan KHB adalah subjek kelas ke tiga di sekolah … betulkah demikian ?

    Mengapa terkeluar pandangan begitu ? adakah kualiti guru atau kualiti pengajaran guru … atau kualti badan yang mengeluarkan guru KHB itu sendiri ? …

    • Saudara Yang saya hormati,
      Saya tidak fikir KHB adalah subjek kelas ke tiga disekolah.Tetapi sepatutnya kelas pertama.Kenapa saya begitu?.Malaysia tidak akan menjadi negara maju dari segi pencapaian teknologi jika KHB ini tidak diberi perhatian yang serius oleh Kementerian Pelajaran.Malangnya bidang ini dipandang sepi sejak sekian lama.Akhir2 ini baru ada pihak yang baru sedar ,tetapi masih sebelah mata sahaja.
      Pada tahun 2020 negara kita masih lagi akan menjadi negara pengimpot produk berteknologi,spt teknologi elektronik.Walaupun mungkin telah bergelar negara maju.Jika KHB terutamanya bidang “rekacipta” tidak diperkasakan,status negara maju spt sekarang ini akan berterusan hingga tahun 2050.
      Tidak cukup setakat itu sahaja,para pereka cipta tempatan perlu mempelajari bidang manufacturing/pengilangan.Maksud disini ialah,hasil rekaan mereka boleh dikilangkan tanpa apa2 masalah dan seterusnya dijual.
      Bukan setakat reka untuk masuk pertandingan sahaja,dan menang pingat emas,selepas itu tidak boleh dikomersialkan.Kerana rekacipta pada tahap manufacturing amat rumit,berbanding tahap masuk pertandingan.
      Tahap pendidikan yang terlalu mementingkan akademik semata mata,akan menjadikan negara akan terus kekal ditahap ini pada 2050.
      Negara Jepun,Singapura,korea dan U.S memperuntukan dana yang besar untuk bidang ini.Hasilnya ramai rakyat mereka yang minat menyertai secara berkumpulan dari berbagai peringkat.
      Negara kita ramai pakar dalam bidang ini.Jika dikumpulkan,saya yakin kita mampu menghasilkan sekurang2nya dua produk bertaraf manufacturing dan bertarap komersial dan mampu dieksport.
      Cuma belum ada pihak yang serius untuk mengerakkan nya.

      • terima kasih.
        Mungkin ada yang dapat memberikan kupasan yang lebih menarik lagi.

      • Pada masa ini, tumpuan diberikan kepada penerusan segala dasar dan program yang telah diatur di bawah Pelan Induk Pembangunan Pendidikan dengan memberikan penekanan khusus kepada usaha untuk membangunkan modal insan, memperkasakan sekolah kebangsaan dan memartabatkan profesion perguruan di negara kita ini. Dalam usaha untuk memperbaiki kualiti dalam bidang pendidikan hari ini, lebih banyak fokus diberikan kepada faktor-faktor yang mempengaruhi prestasi pekerjaan guru. Ini kerana, kualiti pendidikan dalam masyarakat banyak bergantung kepada kualiti guru yang dihasilkan dari institusi-institusi latihan. Betapa mustahaknya pengeluaran guru-guru berkualiti telah banyak disuarakan oleh pendidik guru, para sarjana, para penyelidik dan pemimpin-pemimpin politik. Oleh itu, pendidikan guru perlu sentiasa dinilai untuk memastikan kualiti guru yang cemerlang dari segi prestasi pengajaran disamping membentuk sikap yang positif terhadap profesion. Bidang pendidikan kini dianggap sebagai tunjang dalam pembentukan tenaga kerja. Oleh itu, sistem pendidikan yang dirancang dan dirangka akan memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi negara. Terutamanya hasil produk yang dikeluarkan sama ada berkualiti atau tidak. Maka perancangan yang bersistematik sudah tentu akan menghasilkan kesan yang baik dan dapat mengelak daripada pembaziran dari segi masa, tenaga, kos dan sebagainya. Oleh itu, sistem pendidikan teknik dan vokasional perlu menghasilkan sumber modal insan selaras dengan keperluan semasa industri dan pasaran berikutan perubahan yang pesat dalam bidang ini. Selain itu, sistem pendidikan ini juga mengalami perubahan selaras dengan perkembangan teknologi yang kian berubah, bersifat komprehensif dengan menekankan aspek inovasi dan kreatif dalam pengajaran dan pembelajaran di samping memperkukuhkan aspek pembangunan sahsiah dan kerohanian para pelajar.
        Pendidikan vokasional kini berhadapan dengan beberapa cabaran dan perubahan untuk menyahut seruan kerajaan menjelang tahun 2020. Sikap masyarakat sendiri perlu diubah agar rakyat memberi pandangan yang lebih positif terhadap pendidikan teknik dan vokasional. Walaupun perubahan dari segi sikap dan nilai sesebuah masyarakat itu akan memakan masa yang lama, namun usaha-usaha perlulah dijalankan mulai sekarang. Generasi muda perlulah ditanam dengan sikap dan norma kehidupan yang baik agar mereka mampu menjadi pekerja-pekerja yang berkemahiran tinggi. Namun begitu, dengan persaingan yang akan dihadapi pada tahun-tahun akan datang khususnya dalam kegawatan ekonomi yang melanda negara kini, tenaga manusia yang bakal dilahirkan oleh pendidikan vokasional haruslah mempunyai daya saing dan peka kepada perubahan yang berlaku. Mereka perlu mempunyai kemahiran yang secukupnya dan menjadi pekerja yang terpelajar. Penduduk yang terpelajar akan mengukuhkan ekonomi dan dari kekuatan ekonomilah terbinanya negara yang kuat dan dihormati diperingkat antara bangsa. Justeru itu, amat wajarlah pelajar sekolah yang akan mewarisi generasi masa hadapan perlu dibekalkan dengan kurikulum standard sekolah menengah(KSSM) serta pentaksiran standard prestasi(SP) bagi calon PMR dan ini cukup bermakna agar pengetahuan dan kemahiran yang mereka perolehi nanti dapat menangani pelbagai cabaran dalam menepuhi era globalisasi dan k-ekonomi.
        Perlu diakui bahawa pendidikan dan latihan vokasional telah banyak menyumbang kepada melahirkan modal insan yang diperlukan oleh negara. Bagaimanapun, pendidikan ini memerlukan perubahan dalam pelbagai aspek termasuk kurikulum, tenaga pengajar, pelatih atau pelajarnya dan ibubapa serta masyarakat jika hendak maju ke hadapan bagi menghadapi perubahan dalam sektor pekerjaan dan industri pada abad ini dan akan datang. Saya bersetuju dengan pendapat En.Zain yang mana penglibatan majikan dan industri dalam pendidikan dan latihan vokasional sangat diperlukan untuk memastikan pengetahuan dan kemahiran yang diajarkan kepada pelajar sesuai dan relevan dengan keperluan mereka. Dengan usaha yang bersungguh-sungguh daripada semua pihak yang terlibat dalam pendidikan dan latihan vokasional, hasil yang diharapkan akan diperoleh dengan jayanya (Tajuddin. 2009). Saya ingin memberikan pandangan terhadap respon dari Dr Fazli Abu Samah, untuk makluman semua, sistem pendidikan dan latihan vokasional bukan baharu di negara ini. Malah ia telah lama dikenali dan dilaksanakan sebelum merdeka di sekolah-sekolah agama, pondok, madrasah dan di tempat-tempat kerja. Pendidikan dan latihan vokasional membolehkan sesuatu masyarakat menyalurkan kemahiran pekerjaan daripada satu generasi kepada generasi seterusnya. Kemahiran yang disalurkan itu berubah dan berkembang mengikut perkembangan dalam bidang pekerjaan berkenaan. Malah pada hari ini terdapat pekerjaan baharu yang memerlukan kemahiran baharu dan perkembangan ini memerlukan pendidikan dan latihan vokasional berubah dan memperkenalkan program pengajian baharu untuk memenuhi keperluan kepada perubahan yang berlaku. Nyatalah di sini bahawa pendidikan teknik dan vokasional di Malaysia memainkan peranan yang pentng dalam penyediaan tenaga manusia yang diperlukan oleh negara. Sehubungan dengan itu, warga pendidika yang mengajar KHB perlulah upgrade dalam bidang ikhtisas dan juga menyumbang kepada kajian/penyelidikan untuk penulisan jurnal dan pembentangan seminar yang berkaitan. Guru KHB di sekolah sangat baik kalau dapat menjalankan Kajian Tindakan bagi mengenalpasti kelemahan dan permasalahan pelajar dalam P&P di sekolah cikgu dan seterusnya dibincangkan dalam komuniti kita, misalnya Persatuan Pendidikan Teknik & Vokasional Malaysia(PPTVM).
        Sekian terima kasih.

        * Mohon guru GC/Pakar mata pelajaran KHB pelbagai elektif agar dapat hubungi saya di e-mail berikut nazerincs@yahoo.com atau nazerincs@gmail.com bagi tujuan mendapatkan input dan temubual untuk melengkapkan penyelidikan saya dalam pembangunan Kurikulum PTV. Kerjasama warga PTV adalah diharapkan bagi mengangkat martabat mata pelajaran ini setara dengan mata pelajaran yang lain.

  134. Saya Kamarudin bin Thahir
    Mengajar diSMK Rantau Panjang, Bestari Jaya Selangor.
    MPPPP, 1994 KPLI
    GKMP Tek & Vok
    mengajar KHB KT, PDG, P.A

  135. Nama saya nazrin dari labuan. Guru Kemahiran Hidup Teras dan Pilihan 4. Salam perkenalan dan sangat gembira menemui web-site ini kerana pastinya banyak idea yang boleh dikongsi bersama.

  136. salam perkenalan.saya pun aru jumpa web site ini. olehlah kita share ilmu dan info .

  137. Assalamualaikum,tqvm n tahniah sgt2 dgn menwujudkan web-site ini.sejak belajar PGSR -RBT Kampus Keningau ini rujukan saya.kwn2 pgsr lain boleh share ilmu n bahan k.

  138. Salam perkenalan. Nama sebenar Sharol Niza bt Azmi. KPLD-KH(KMT) di MPTB (1997), PKPG UTM(kh) 2003-2006 sekarang mengajar di smk tengku idris shah kapar.Pengalaman mengajar baru 13 tahun. Masih lagi perlu belajar, minta tunjukajar cikgu2 yg berpengalaman di sini. Terima kasih kpd cikgu zainuddin krn membina laman ini dan tahniah

  139. ek, sori baru 10 thn pengalaman mgajar ( salah kira lak…) thn ni masuk tahun ke 13 saya dlm dunia pendidikan…sori ek

  140. opsyen muzik 94-97… bila mohon PPG… dapat penghususan KH sklh rendah.. daftar 12 Mac 2011… kalau2 ada bahan yg boleh kongsi untuk kebaikan bersama bolehlah tolong….

  141. Salam perkenalan buat semua…saya kini bkhidmat di SMA Al-Maarif,Bukit Goh Kuantan..
    Pendidikan; USM (2001- pengurusan pemasaran), IP Teknik Cheras, K.Lumpur (2007- pengkhususan perdagangan). Tahniah di atas usaha dan kejayaan Cikgu Zainuddin menghasilkan web site ini. ruangan ini boleh dijadikan wadah untuk kita berkongsi pandangan dan idea dalam usaha membangunkan anak bangsa…saya sebagai junior yang baru 5 tahun bertugas sememangnya memerlukan rakan guru untuk berkongsi idea dan pandangan….=))

  142. assalamualaikum smua….
    nama sy cikgu ain khalid memang opsyen kh tp sjak posting 2006 tak pernah berpeluang mengajar kh smp la tahun nie br la berpeluang mengajar kh trus jd ketua panitia lagik…adeyyyyy..banyak yg perlu sy remind smula…dlm tmpoh 5thn nie ape yg blajar kat MAKTAB PERGURUAN TEMENGGONG IBRAHIM dulu ngan pensyarah2 pon rasa nya ada yg dah ditukar2…so skang saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan.

  143. Salam perkenalan

  144. Salam….saya cikgu Suhaimi….belar kat MPTI 88-90 PSR/PM….pastu wat diploma bahasa melayu kat IBMM….pastu sambung kat oum.. dah selesai dah..skrg keje kat besut Trg…GB SK Keluang…. Cikgu Shafie Kat Pulau Langkawi tu cikgu SPU saya masa kat sek menengah di SNS Besut…. Ijazah sayapun KH. Laman ni banyak info..thank pada tuan dia…

  145. Mohd Yazid b Mohd Shariff..guru KHB Teknikal MRSM Tun Abdul Razak Pekan Pahang..boleh layari blog KH sy di http://1kemahiranhidup.blogspot.com…atau my personal blog http://yazid83.blogspot.com..

  146. Mohd Yazid b Mohd Shariff..guru KHB Teknikal MRSM Tun Abdul Razak Pekan Pahang..boleh layari blog KH sy di http://1kemahiranhidup.blogspot.com …atau my personal blog http://yazid83.blogspot.com ..

  147. Asalamualaikum africk Jinggo….Saya Musannef Yatim dari KL ingin mengucapkan tahniah kerana dengan adanya blog ni dapat saya buat rujukan bila tersangkut di tengah jalan dan boleh bertukar-tukar bahan P&P..Saya mula mengajar KHB pada tahun 1994 di SMK Wangsa Maju KL Setelah sifu saya balik ke pertapaan asalnya jadi saya telah diamanahkan oleh sifu saya untuk meneruskan perjuangan ini. Opsyen saya math sains..tapi minat yang mendalam dlm mp kbh saya telah diberi kepercayaan untuk mengajar subjek ini hingga hari ini…tahniah sifu.

  148. saya pun baru jumpa laman webni….saya suzila mustapha…mengajar di SM Sains Labuan…ex student UTM sjudai…klu x silap, cikgu wan ahmad kamal, adalah ex guru saya DI SMKDI…

  149. Saya Fauziah Mohd dari SMK Puncak Alam , Kuala Selangor. Lulusan bdg Perakaunan dr UUM dan sebagai GKMP Tek & Vok. Baru mengajar KHB pd tahun 2004 walaupun dah 19 tahun mengajar.

    Terima kasih kepada cikgu kerana adakan laman ni. Byk yg blh dikongsi sesama cikgu KHB. Tahniah.

  150. Terima kasih pada anda kerana saya sering melayari laman web ini untuk mencari ilmu tambahan. Saya mengajar KHB (Pil. 1) di SMK Taman Bukit Indah, Johor Bahru, Johor. Keluar MPTI, JB 1997. Bekas pelajar Bac Sc Hortikuktur tahun 1987-1991. Harap dapat berkongsi ilmu dengan rakan-rakan KH

  151. Salam, saya Hasrul hanya ada Diploma Kejeruteraan Mekanikal di politeknik dan mempunyai 3 tahun pengalaman bekerja di syarikat Multinasional (Carrier International Sdn Bhd & Honeywell MK Electric Sdn Bhd) dan syarikat milik orang Malaysia sebegai juruteknik dan design draughtman. Sekarang berumur 24 tahun dan ingin manjadi warga pendidik setelah merasakan cita-cita menjadi jurutera Mekanikal (pernah ambil Ijazah Kejuruteraan Mekanikal di Uitm tp separuh jalan dan sekarang sedang mengambil Ijazah Kejuruteraan Mekanikal di UTMSpace mode separuh masa) amatlah sukar untuk mendapat pekerjaan dan alangkah baiknya saya berbakti mencurahkan ilmu dan pengalaman yang ada ke anak bangsa.

    Soalan saya, di manakah saya boleh mengambil Ijazah Pendidikan dengan kelulusan yang saya ada sekarang ini?
    Terima Kasih.

  152. saya pelajar IPG sem7 RBT (KH).. masalah saya ialah untuk mendapatkan tajuk kajian tindakan yang sesuai.. terdapat dua tajuk dalam perancangan idea ni..iaitu yang pertama ialah amalan penggunaan bengkel kemahiran hidup di sekolah dan yang keduanya ialah kesesuaian strategi dan kaedah pengajaran dan pembelajaran dalam tajuk ikan hiasan tahun 5.

    pada pandangan guru-guru Kh sekalian…

    soalan pertama:-
    adakah tajuk amalan penggunaan bengkel kemahiran hidup di sekolah ini bersifat umum?

    soalan kedua:-
    adakah tajuk “kesesuaian strategi dan kaedah pengajaran dan pembelajaran ikan hiasan tahun 5″ sesuai dijadikan tajuk kajian tindakan?

    harap guru2 semua dapat membantu…. =)

    • saya juga menerima idea dan pandangan guru-guru yang sudi mencadangkan tajuk kajian yang lain.

      dari :-
      Siti Sumairah
      PISMP RBT (KH) Sem7
      IPG Kampus Sultan Mizan

  153. salam.. saya cikgu mala, juga salah seorang guru kh yg mengajar subjek ini sejak 2002..teringat kali pertama mengajar subjek ini, terlalu asing,kurang yakin, kurang ilmu kerana bukan opsyen saya di uni.. namun segala kekurangan diatasi dengan berguru dengan rakan2, menghadiri kursus amali..kini saya kini amat berbangga menjadi tenaga pengajar khb…bagi saya satu subjek yg tidak menjemukan tatkala melihat hasil idea rekaan pelajar..terutama yg memiliki nilai komersial. Subjek ini turut memberi skil baru kpd saya dlm rekaan kayu dan pakaian. Semoga laman web ini dapat menmbhkan info saya dlm bidang ini.

  154. salam…ingin join

  155. Saya Norziatulhana binti Mohd Yasin berasal dari Muar, Johor. Saya mendapat kelulusan ijazah dalam kursus SPH sesi 97/01 di UTM Skudai. Telah berkhidmat selama 10 tahun dan sangat seronok mengajar mata pelajaran ini. Harap dapat berkongsi pengalaman dan maklumat dengan rakan2 guru KH di ruangan ini.

  156. tk kpd semua rerakan yang sudi mengunjung

  157. Saya wan norazura wan mohamed…mengajar di SMK bandar utama..lepasan dpli upsi..baru 2 tahun mengajar subjek KHB…,subjek ni sgt fun dan tak susah sgt bagi saya sbb maybe saya ada background engineering… saya baru perasan, en wan ahmad kamal ni sepupu saya…ni balik kampung boleh menuntut ilmu KH dengan dia byk2..

    • AMARAN: kepada sesiapa yg nak kenal cg zura ni, kena mohon kebenaran bertulis dulu drp saya..hehe..tahniah Zura kerna menjadi pendidik khasnya dalam bidang KHB..nanti boleh share ilmu kat blog ni..wan ahmad kamal.

      • Byk lagi yang saya kena belajar dr cikgu2 yg lama & berpengalaman..Tahun lepas ajar KH form 1 &2…Tahun ni rasa berdebar plak sbb saya pegang form 3…Saya cuma risau tajuk Enjin (kemahiran teknikal) sebab saya kurang mahir tajuk ni…Boleh tak bagi pandangan macam mana saya dapat mengajar tajuk ni dengan berkesan..Apa yang patut saya tekankan dalam tajuk ni? Saya lebih prefer kalau mengajar sambil buat demonstrasi / hands on sbb cara macam tu lebih faham, tapi saya sendiri pun tak pernah diberi pendedahan mengenai hands on tentang enjin… tulun…tulun :)

  158. Selamat bertemu.Saya Mohd Yusni dari Klate. Guru KHB MPT 90-92. Sekarang di SMK Pangkal Meleret.

  159. Salam..hrp blog ni dpt mmbntu sy mngajar kh d sek ren..dulu bljr di ipgm darul aman kedah..kpli…major kh..thn ni jd kp kh lak..huh..fail byk x settle…

  160. terima kasih dengan blog yg byk membantu ni..saya cikgu sarimah mengajar di langkawi, kedah. Susah nak dapat buku2 baru kt sini, jd blog ckgu amat membantu.

  161. din mu lo ni ko ganas, lepas masuk utm aku gini la jual pok getah
    utm kena buang 1988. pak ya kok lanas

  162. salam.blog ni bnyk membantu terutama dah ada PBS ni.KHB adalah yg pertama melaksanakan PBS.TAHNIAH!!

    saya JUNAZMAN dr smk SELAYANG BHARU bt caves.KPLI d MPTKL cheras 2006 slps amik ijazah di KUTKM( skg UTEM) melaka.

    skg rasa nk blk kg (kelantan)…ada tak sapa2 nk tukar suka sama suka xkisah kelantan kat mana.leh email saya junazmanmj@yahoo.com. TQ

  163. jumpa kita
    aku MPT 82-84
    sukarno 0195987842

  164. salam din,aku salleh dari Kuala Kangsar,member mike sesama di mpti-utm 1997,tentu dah lupa..aku sekarang mengajar di SMK temenggong,kati, kuala kangsar. Ketua Panitia KHB,tapi dah tukar elektif pertanian.baru jumpa laman web mike ni.tahniah..banyak bahan-bahan dan info yang berguna untuk guru-guru kh..terima kasih..teruskan usaha..selamat maju jaya.

  165. akum Africk. Terima kasih kerana menyediakan web ini. Saya ingin bertemu dengan semua rakan-rakan yang mengenali saya sebelum ini. Terutama rakan-rakan dari Pusat Latihan Pertanian Lekir-1974, Setiawan,Perak , ITM 1975 jurusan DICM Shah Alam, MPTI JB 1977 jurusan Sains Pertanian, UPM Serdang1992 jurusan Sains Pertanian, USM Penang 1998 jurusan Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan, UPM Serdang 2000 jurusan Pentadbiran Pendidikan, dan bekas mahasiswa /i USM di bawah tutorial saya. Hubungi saya melalui e mail – matnayan.dris@yahoo.com. Serta bekas pelajar saya dimana juga.
    Anda semua adalah rakan – rakan saya yang saya nantikan.

  166. Nama:Nur Izzah Atirah
    Alamat Sekolah:Sk..pekan putatan
    Umur:12 Tahun
    Gaya:88%

  167. Asalamualaikum, semuga kalian dan keluarga sentiasa dirahmati Allah swt, buat Africk Jinggo tq kerana menyediakan web ini, semuga kerinduan kepada kawan-kawan terubat dengan adanya web ini, Saya Jamil bin Karim Khan @ Ghapor Khan, MPT 1986-1988, SPU, UTM 1999-2002 Kemahiran Hidup, Sehingga kini masih mengajar di Gombak, Selangor. Alhamdulillah baru sahaja menerima cahaya mata yang ke- 10 dari isteri pertama, seorang aje isteri, biasa juga jumpa kawan-kawan seperti cikug Shukri kedah, Wan Ahmad Kamal kelantan dalam mesyuarat di BPK, Lembaga Peperiksaan, Apa pun semuga semuanya sentiasa rindu dan dirindui oleh Allah swt dan Nabi Muhammad saw agar kita dipertemukan oleh Allah didalam syurganya, Insyallah, buat rakan yang telah dijemput pulang oleh Allah kita doakan semuga mereka sentiasa ditempatkan bersama hamba-hamba Allah yang soleh dan memperolehi kebahagian di sana,jangan lupa kita juga pasti akan kesana,tidak boleh tidak.

  168. FB saya atas nama Jamil Jamil Ghapor Khan, add jangan tak add

  169. saya drp mpt cheras kursus kpli kh thn 99/2000. sy nk berkongsi ilmu dengan guru2 kh semua. ada beberapa kekurangan sy rasakan walau dah lama mengajar. rasanya tak dok percambahan ilmu so saya sangatlah berharap dapat berkongsi sesuatu bermanafaat seperti beberapa kemahiran semasa

    • As salam….baru je nampak blog ni…terima kasih atas tunjuk ajar dan ilmu yang berguna dalam blog ni….saya Noriah Hj.Liasnih, mengajar KHB di SM Stella Maris, Kota Kinabalu, Sabah….moga lepas ni byk lagi ilmu yg bole di kongsi bersama….tq

  170. saya kerja sebagai penerbit baru dan berminat menghasilkan bahan/alat bantu mengajar berkualiti .. siapa berminat boleh hubungi saya dengan greateditionsb@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: