Kerja Kursus KHB

tahun41.jpg

Kepada semua guru-guru KHB… tahniah kerana anda telah memberi kerjasama yang amat baik kepada pentaksir2 yang datang ke sekolah cikgu….

About these ads

78 Responses

  1. SAya ada masalah bagaimna hendak mereka cipta produk atau kerja kayu….

  2. nuril farhana ni student ke cikgu…????

    nuril bleh rujuk pada laman2 web yang banyak di internet….!!!
    cuba layari…;
    http://www.popularmechanics.com/home_journal/tools/1309811.html

  3. saya berminat dengan cadangan encik

  4. saya ada masalah dengan kerja kursus saya

  5. Assalamualikum dan slm sjhtra….. saya ingin mnyatakan bahawa saya mmpunyai masalah untuk menyiapakn elemen-elemen pnting yg akan dhantar ke lembaga peperiksaan……saya telah dianugerahkan tuhan mahir untuk mmbuat kerja kayu ttpi elemen-elem tersebut yg mmbataskan saya untuk berjaya dlam kh…ttpi berkat usaha saya dan cikgu kh saya dlm mmbntu saya untuk mnyiapkn elemen-elemen trsbut…..

  6. salam…
    ada tak sape2 perasan dalam buku teks bahagian gear untuk kh form 1 ada kesialapan dari segi info dia…
    buah cempedak diluar pagar
    ambil galah tolong jolokkan
    mm..pandai2 lah sambung

  7. lagi satu pasal kerja khusus napa selalu ada perubahan di tengah2 tahun??
    ada cikgu2 yang dah buat separuh jlan jadi terpaksa suruh pelajar buat semula…

  8. saudara sham,

    1. buku teks KHB di bahagikan kepada 3 zon seluruh Malaysia. Saudara sham berada di negeri mana? dan buku terbitan mana yang diguna pakai. Elok juga kita lihat bahagian manakah perlu dibuat penambahbaikan pada masa akan datang dan diajukan kepada pihak yang berkenaan.

    2. Kerja Kursus KHB mengalami sedikit sahaja penambahbaikan dari segi penskoran sahaja. Tempoh menjalankan Modul 4 adalah sehingga penghujung Julai. Pelajar2 hendaklah merujuk kepada guru-guru yang menghadiri mesyuarat penataran anjuran LPM atau SPP negeri masing-masing untuk mengetahui perkembangann terkini.

  9. Selamat sejahtera kepada semua,

    Saya guru dari negeri Perak. Bilakah markah kerja kursus kemahiran hidup akan dikutip bagi tahun 2008? Dan bilakah pentaksir luaran akan membuat penaksiran semula di sekolah menengah?
    Terima kasih untuk semua jawapan yang bakal diterima.

  10. Cikgu Lim,

    Markah kerja kursus akan di’key in’ secara online oleh setiausaha peperiksaan PMR sekolah masing-masing. Due date penghantaran markah kerja kursus KHB adalah bergantung kepada keputusan unit peperiksaan sekolah bilakah . Namun begitu, apa yang pasti markah mestilah berada di dalam sistem selepas bulan Julai.

    Tempoh atau tarikh penyelaras luaran membuat penyelarasan adalah bergantung kepada keputusan mesyuarat bersama Sektor Penilaian dan Peperiksaan jabatan Pelajaran Negeri masing-masing. bagi sesetengah negeri, tempoh penyelarasan adalah di dalam bulan Julai ini juga.

    terima kasih kerana melayari blog ini.

  11. bleh tak kasi contoh pengenalpastian masalah… plezzzzzzzz

  12. pleezzz replay…. saya nak hantar esok ni..

  13. arif,

    contoh pengenalpastian masalah :

    Meja tulis berselerak dengan pelbagai jenis alat tulis yang tidak disimpan dan diatur dengan kemas. Ini menyebabkan meja tulis tidak kemas dan sukar mencari alat tulis yang hendak digunakan.

    arif mesti ingat, ini adalah satu contoh sahaja.

    terima kasih.

  14. SAYA X TAU CAMNE NAK CARI CONTOH2..KERJA KAYU..BLURRRRRRRRRRR..SNGAT2 HOPE NANTI ADA APA2 PANDUAN UNTUK SAYE NANTI KEYH…; (

  15. sy nak cari gbr2 kotak\bekas pensel. ade x laman web khas yg ade gbr gitu.cth gbr nie kan menjadi cth2 produk2 d pasaran bg krj kursus sye. harap dpt tolong.

  16. saya baru jumpe blog ni. terima kasih sangat2. sekurang2nya saya dapat berkongsi.

  17. camne nak cari gmbr 2 produk bagi kerja kursus pmr

    • gambar produk dipasaran bagi melaksanakan kerja kursus modul 4 boleh diambil daripada katalog, internet dan lain-lain. Cuba dapatkan idea dengan guru anda.

  18. Salam…

    Pertama sekali terima kasih kepada penulis blog ini yang sudi berkongsi ilmu pengetahuannya untuk semua. Saya merupakan guru baru yang mengajar KHB untuk ERT, SPT dan KMT. Jadi berbekalkan ilmu yang serba kekurangan ini, saya sentiasa perlu meningkatkan diri melalui rujukan-rujukan tambahan. Tahniah kerana adanya laman web ini yang secara tidak langsung dapat membantu saya memperbaiki pengetahuan saya. terima, kasih.

    • Fazie,
      terima kasih juga dari pihak kami. Blog ini merupakan tempat berkumpul mereka yang terlibat dengan KHB. Namun begitu segala kandungan di dalam blog ini adalah merupakan pandangan peribadi penulis sahaja.

      Untuk pengetahuan Fazie, sebaik-baik guru KHB ialah mereka yang mengajar di dalam satu opsyen sahaja. Maksud saya opsyen ERT seorang guru, opsyen SPN seorang guru dan opsyen KT seorang guru. Matapelajaran KHB mempunyai 4 pilihan. Maka pilihan 1, (KHB-KT) adalah satu matapelajaran yang berbeza dengan pilihan 2 (KHB-ERT), pilihan 3 (KHB-SPN) dan pilihan 4 (KHB-PK). Saya harap Fazie tidak mengajar ketiga-tiga pilihan tadi kerana tentunya akan menjadi kuar-kacir dari segi persediaan mengajar dan kualiti p&p kepada pelajar.

      Wallahuallam.

  19. assalamualaikum……

    saya sudah mengenalpasti masalah saya iaitu alat solek yang selalu berselerak…….

    jadi,saya mahu sebarang blog untuk membuat rujukan tentang lakaran yang akan saya buat nanti.

  20. cikgu…..

    saya nak cari gambar projek saya untuk buat produk di pasaran…

    macam mana ye…?????

    • adik basyira.
      adik boleh dapatkan gambar produk dipasaran dengan mengunjungi pasaraya-pasaraya. cuba dapatkan kebenaran daripada staff psaraya tersebut untuk mengambil gambar produk-produk tersebut. Adik juga boleh melayari internet untuk tujuan yang sama. Enjin carian google atau yahoo boleh membantu adik. Cuba buat carian image.

      selamat mencuba.

  21. bleh bg x katalog produk reka cipta di pasaran..pleaseeee…

  22. ASSLMUALAIKUM. SERONOK DAPAT ILMU DARI PAGE INI. BANYAK YG SAYA PELAJARI. PELAJAR SAYA SEKARANG AGAK MUDAH MEMAHAMI APA YANG SEPATUTNYA DIBUAT. TERIMA KASIH SEKALI LAGI.
    BAGAIMANA DENGAN KAJIAN TINDAKAN KEMAHIRAN HIDUP. DIMANAKAH SAYA BOLEH LIHAT KAJIAN TINDAKAN INI.

  23. minta send borang pentaksiran kerja kursus

  24. sya da masalah dalam membuat lakaran
    apakah tindakan yg perlu sya ambil

  25. salm perkenalan semua, saya mengajar di Miri, baru 4 tahun…..sedang cari pengalaman…harap dapat beri tunjuk ajar…thank..

  26. salam…saya ada maslh ada beberapa pljr saya yg x siapkan projek kerja kursus cmner ya…pljr2 nie slalu x dtng sklh kiranya pljr yg b’mslh.. saya baru mula ngajr kh yhn nie…peninglah

  27. buleh x keje kursus wat ngan komputer?
    ade x laman web khas utk kerja kursus pelajar ert?

  28. best giler dapat tahu page ni…i nie gstt,xbyk info cikgu lame nk bagi…pening pale cari camner nak buat yang terbaik 4 my student.tp page ni takder ker untuk kerja kursus ert?sek i baru tahun ni ada aliran ert,so….panitia letak sume atas bahu i…i kan,GSTT….hope u all dapat tolong….

  29. salam…kat web site mane sy boleh cari contoh or model produk (spt tempat letak alat tulis)??kwn2 sy sume cri kat dlm internet..

  30. saya ada masalah bagaimana hendak membuat kerja kursus kerana kertas panduan kerja kursus yang telah diedarkan oleh guru di sekolah saya telah hlng..

  31. macamne nak buat lakaran projek untuk tempat alat tulis dgn tema peragaan ,penyusunan ,danpenyimpanan.nak contoh lakaran

  32. salam..,
    saya ada masalah dalam mencari contoh folio kemahiran hidup bersepadu teknikal..!!..
    Harap Encik dapat membantu saya..!!!!
    ~)

  33. eeee asal susah sangat reke bentuk

  34. saye ade masalah dlm membuat kerja kursus ini.saye mempunyai masalah dlm langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil

  35. askum..
    kat mne sy leh crk cth lakaran kerja kayu yg bgs??

  36. sy nk cri contoh2 gmbr ltk pensel…
    boleh tlr sy..

  37. gd afternoon..
    cm ne nk cari gambar penyimpan alat tulis,saya kena buat kerja kursus tingkatan 3..saya harap dpt tolong.tq.

  38. how to find the example of lakaran projek kayu

    • Amal and Nana,

      Sketch the picture is you learn early that thinks the idea. Thought to trigger the idea that the draft can be translated either in the form of 2 dimensional or 3 dimensional.

      2 form a common dimension drawing drawn orthographic projection while the 3-dimensional painting is isometrik, oblik or perspective.

      In the title Design and production projects, you must first identify the problem. during this process you should make the process of collecting information and data, information analysis and list the various problem-solving ideas.

      The second process is the selection of ideas. during this process you must evaluate and select the most appropriate ideas.

      The third project is the invention process. during this process you can create multiple sketch designs projects. you must remember, this is a sketch-shaped product that can solve a problem you just now.

      thank you for visiting our blog.
      WAN AHMAD KAMAL

  39. cmne nk cri gmbr bkas ltak pensel ni…aduii..pnatnyer cri…tlg ar..

  40. keje kayu senang je tapi nak buat laporannya susoh ckit x banyak pun…. hehe^-_^

  41. Assalamualaikum sume nk crk contoh gmba2 kje kayu sshla , kwn2 xnk mmbn2 sye ke?

  42. saya nk contoh gambar lakaran projek kayu.Jgn lupa letak gambar lakaran tau…….

  43. salam,,,, hurm…sy nk crik gmbr kotk pnsl…tolg loh sy!!! pning dh niy taw!!!!!!

  44. meskipun tampak biasa tapi posting ini mampu memberikan daya tampung bagi mereka yan ingin bertanya,,……
    bagus, bagus , bagus,….

  45. salam..sy mrd form3..sy nk mntk tlg kpd sape2 yg sudi..sy wat keje khusus utk cipta bks pnsil tp mcm mne nk cri gmbr.??..xkn sy nk pegi kdi buku atu psr raya dn ambl gmbl kt situ..nti org tgk pelik je..dn xpsl2 sy kne halau tuan pnye kdi..hrp sy dpt dbntu..

  46. nak tanya ada tak contoh kajian tindakan mana-mana tajuk dalam KHB. Kalau ada bagi contoh, dah penat otak fikir tentang tajuk simpan kira.

    • saudari maznah,

      sila kunjungi blog cikgu Haslida. Mungkin di sana ada contoh Kajian Tindakan..

  47. Assalam. Sesiapa klu ada gambar tempat untuk meletakkan pensel yang diperbuat daripada kayu tlg emailkan pada saya. Sya hargai jasa anda.

    Terima Kasih GUYS!!!!!!!!!!!!!!!!

  48. macam mne bentuk kerja khusus kemahiran hidup pada tahun 2011

  49. sesiapa yang sudi tolong emelkan gambar model kerja kayu ( tempat penyimpanan cd ) kat har20144@yahoo.com dalam masa sampai ahad ni boleh tak saya perlukanya TERIMA KASIH!!!

  50. salam..di mana boleh saya dapatkan contoh-contoh lakaran kotak penyimpan klip rambut ataupun kotak yang bersaiz kecil?
    TERIMA KASIH

  51. xdek cntoh bekas alat tulis yg mnarik ?
    =)

  52. salam.,sy mrd form 3..,mcm mna nk buat lukisan ortografik?? ada contoh yg blh sy tgk?? tq :)

  53. saya ada masalah dlm kerja kursus pelajar..kebetulan saya guru baru posting dn bukan opsyen KHB..dkt sek saya pulak hnya saya je yg ajar kh ting 1-3 so tkleh nk bincang dg mn2 cikgu sb smua tk tahu..amat sukar utk saya melakukannya tanpa bimbingan memandangkan subjek ini memerlukan kemahiran yg tinggi.

  54. salam,..
    dimna blh cari gmbar2 produk tuk keja kusus nhe???
    blh tak bgithu website nya???

  55. apakah tajuk kerja kursus khb pmr 2011?
    bolehkah nak minta cth kerja kursus thn ini?

  56. cam ner nk cri gambq projek kayu??tlg la… xder cre da k cri..

  57. assalamualaikum cikgu, sekarang ini saya mengalami masalah untuk mencari gambar-gambar tempat alat tulis. gambar ini semua adalah penting kerana ia akan digunakan untuk kerja kursus di sekolah saya.. saya berharap agar cikgu dapat menolong saya secepat mungkin.. Terima kasih cikgu……

  58. boleh x tampilkan sedikit sebanyak tentang contoh kekuatan & kelebihan rak-rak kepada para pelajar.
    (sekurangnya 5-10)

    terima kasih. :)

  59. ckgu cam mane nk buat kerja kursus tingkatan2 ..tajuk yg keusahwanan tu ..sye x tahu la ..

  60. siapa nak tolong saya untk cari contoh lakaran bagi tajuk penyimpanan

  61. salam…saya ingin bantu adik saya yang pmr tahun ini menyelesaikan kerja kursusnya…hrap ada yang bantu bg gmbr bekas pnsil pd saya…

  62. cikgu,saya mahu kebaikan dan keburukan contoh kayu itu,boleh ajar saya?

  63. dah nak naik form 3 ni makin x dak idea nak buat keja kayu ni. ada x gmbr2 yang kreatif yang dihasilkan?

  64. sya nk lakaran reka cipta tmpt ltak alat tulis – sekurang-kurangnya sya nk 3….. plezzzz sya nk cgt ni…..

  65. saya merupakan seorang guru baru di bidang khb ini. dan saya memegang kelas tahun 6. apa perkara y penting y perlu sy buat?? apa kerja projek thn 6 ini?? thn 6 sy perlu tekankan lebih kepada tajuk ape???

  66. SAYA CIKGU KHB ..SY PERTAMA KALI MENGAJR TEKNIKAL FORM2..SAYA HENDAK BERTANYA TENTANG LUKISAN TEKNIKAL MODUL 3..ADE X CONTOH UNTUK SY JADI PANDUAN?

  67. boleh email kat sy jsu khb ting 1-3 untuk KT dan ERT. .terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: